Zweden en Finland dienen aanvraag NAVO-lidmaatschap in, Erdogan ligt nog dwars
Finland en Zweden hebben in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel officieel het lidmaatschap van het bondgenootschap aangevraagd. De ambassadeurs van beide landen tekenden daarvoor de benodigde documenten en hebben die aan NAVO-chef Jens Stoltenberg overhandigd. De historische stap is een reactie op de Russische invasie in Oekraïne.
"Ik ben blij dat we dezelfde weg zijn ingeslagen en dat we het samen kunnen doen", zei de Zweedse premier Magdalena Andersson eerder over de gezamenlijke koerswisseling met de Finnen. Samen met de Finse president Sauli Niinistö reist ze donderdag naar Washington om de Amerikaanse president Joe Biden te ontmoeten.
Finland en Zweden beschouwen zichzelf al heel lang neutraal en wilden tot voor kort niet toetreden tot een militair bondgenootschap. Als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne hebben ze het roer omgegooid en spannen zich in om lid te worden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.
Erdogan dreigt proces te blokkeren
De aanvraag moet nog wel goedgekeurd worden door alle dertig NAVO-lidstaten. Dat moet unaniem, maar de grote dwarsligger is vooralsnog NAVO-lid Turkije. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn Finland en Zweden "gasthuizen voor terroristische organisaties". Daarmee doelt hij op de PKK, de Koerdische arbeiderspartij die door Turkije en de Europese Unie als terroristisch worden beschouwd.
Een diplomatiek offensief moet de Turken nu over de streep trekken. NAVO-baas Jens Stoltenberg denkt dat hij de Turkse president wel zo ver krijgt, maar de vraag is voor welke prijs.
Politiek verslaggever voor Omroep WNL Marieke Smits geeft aan dat het Nederlandse kabinet blij is met de stap van de Scandinavische landen. "Het is versterking van het NAVO-gebied, en daar is heel West-Europa groot voorstander van", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "En vooral dat het zo snel heeft kunnen gebeuren."