Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Europese Commissie waarschuwt opnieuw voor volledige Russische gasstop: ‘Er zal iets spelen waardoor ze er meer urgentie in zien’

Redactie

Europa moet zich voorbereiden op een "complete verstoring van de gasleveranties" door Rusland. Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie in een uitgelekt document waar de NRC over schrijft. Ze vrezen voor een "totale schok" als Rusland de gaskraan dichtdraait.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat de commissie waarschuwt voor zo'n rampscenario, maar de toon is ditmaal dringender. Ook komt de commissie met vergaande voorstellen over hoe de schok eventueel op te vangen is. Zo zouden Europese lidstaten in geval van nood de gasprijzen aan banden moeten leggen om de pijn voor burgers en bedrijven te verzachten.

'Er zal iets spelen'

Voor het einde van het jaar moet er een stappenplan klaarliggen dat uitlegt hoe Nederland zo snel mogelijk onafhankelijk wordt van Russisch gas, zegt parlementair verslaggever voor Omroep WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland. "Ik ben zelf wel benieuwd waarom er dan nu opeens in zo'n nota of brief meer urgentie wordt gegeven", zegt ze. "In Polen en Hongarije is die gaskraan ook dichtgedraaid. Toen werd gezegd: Poetin zal dat echt niet doen bij de rest van Europa. Dus er zal iets spelen waardoor ze er nu meer urgentie in zien."

Dat ligt voor landen als Duitsland, maar ook Nederland, zeer gevoelig. Dat betekent namelijk dat er ingegrepen moet worden op de vrije markt. Daarbij is het ook een strijd als het gaat om het verplicht aanvullen van voorraden, waar de commissie eerder al voor pleitte. Als gasbedrijven nu voorraden moeten aanleggen tegen hoge prijzen en deze vervolgens tegen (verplichte) lagere prijzen moeten verkopen, kost dat ze miljoenen.

De commissie stelt verder dat landen plannen moeten maken over hoe ze van het Russisch gas afkunnen. Ook als ze daar niet eens volledig afhankelijk van zijn. Deze landen moeten volgens de commissie meer manieren kunnen ontdekken om energie op te wekken, zodat zij daar ook andere EU-landen mee kunnen helpen.

Windmolens

Ondertussen zijn Mark Rutte en minister van Economische Zaken en Klimaat Rob Jetten vandaag in Denemarken. Daar gaan ze in gesprek met zowel België, Duitsland als Denemarken over de plannen die ze hebben voor windmolens op zee. Die plannen worden vandaag gepresenteerd.

In 2050 moeten die windparken tenminste 150 gigawatt aan stroom leveren. Dat betekent bijna een vertienvoudiging van de huidige productiecapaciteit op zee.

Hoeveel van die 150 gigawatt Nederland voor zijn rekening zal nemen, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen. Voor de zomer zal het kabinet aan de Tweede Kamer laten weten wat het doel van Nederland wordt. Het kabinet wil de capaciteit voor windenergie de komende jaren verdubbelen.

LEES OOK: Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv: ‘Voor ieders portemonnee beter’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau