Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zonnepanelen vallen uit bij hoge opbrengst

Peter Visser

Zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen kunnen opgewekte stroom regelmatig niet terugleveren. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse netbeheerder, meldt het Algemeen Dagblad. Bij felle zonneschijn loopt de netspanning in de wijk door de panelen te hoog op en schakelt het veiligheidssysteem ze uit.

Anderhalf miljoen huishoudens hebben zich aangemeld om stroom terug te leveren aan netbeheerders. Maar als er in de straat of wijk meer panelen komen, wordt de kans op storingen groter. Dat komt omdat overtollig stroom opgewekt door de panelen wordt opgeslagen en verkocht kan worden via de meterkast.

Soms is die hoeveelheid in de wijk of straat zo groot dat de stroom de buurt niet kan verlaten. De omvormers van de zonnepanalen kunnen de hoge druk dan niet aan.

Zonnepanelen populair

Nederlandse netbeheerders voorspellen dat de komende jaren veel meer huishoudens met uitval te maken krijgen. Zonnepanelen zijn door de hoge elektriciteitsprijs zeer populair: de afgelopen vijf jaar is het aantal huizen met zonnepanelen vervijfvoudigd. Nu al hebben één op de twintig huizen met zonnepanelen last van uitval.

Vorig jaar hebben 75.000 huishoudens gemiddeld elf uur per jaar niet terug kunnen leveren, blijft uit data van de netbeheerders. Zij lopen samen 1,5 miljoen euro mis. Dit jaar kwamen er volgens de krant al duizenden klachten binnen.

LEES OOK: Nederland koploper van Europa in zonnepanelen, wereldwijd tweede achter Australië


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau