main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 mei 2022 — 10:15

Eerste Kamer in debat over coronawet: ‘Belangrijk voor democratische legitimiteit dat de wet er komt’

De Eerste Kamer stemt vandaag over de vijfde verlenging van de coronawet. Het is nog maar de vraag of in de Senaat een meerderheid gevonden kan worden, aangezien veel partijen kritisch zijn over hoe de wet op dit moment is opgesteld.

De coronawet moest dienen als tijdelijke oplossing ter vervanging van de noodverordeningen. Inmiddels is corona in het dagelijkse leven haast niet meer merkbaar en is de coronawet alweer anderhalf jaar oud.

Coronatoegangsbewijs

Bij een vorige vergadering vroeg de Senaat aan het kabinet al de coronawet aan te passen. Bijvoorbeeld door het coronatoegangsbewijs eruit te halen. Dat is geen gehoor aan gegeven, dus is er twijfel of het kabinet een meerderheid kan vinden in de Eerste Kamer om de coronawet te verlengen.

De vergadering vindt op ongeveer hetzelfde moment plaats als de waarschuwingen van virologen dat er mogelijk een zomergolf aan omikronvarianten op komst is.

Dilemma’s coronawet

Het is volgens staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen “heel belangrijk” dat de wet er komt. “Mocht er sprake zijn van een opleving van het virus, dan is de minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, niet goed in staat om op basis van die wet maatregelen te nemen om ook het virus weer in te dammen”, legt hij uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Van Ooijen zegt dat het juist belangrijk is vanwege de “democratische legitimiteit van de maatregelen die je wil nemen”. Zo hoeft er niet op aan andere manier gehandhaafd te worden.

Henk Otten, senator in de Eerste Kamer uitte op Twitter kritiek op de woorden van Van Ooijen. “Zorgelijk dat Van Ooijen doodleuk beweert dat verlenging van de disproportionele coronaspoedwet nodig is voor ‘democratische legitimatie’. De Raad van State denkt daar net als de Eerste Kamer heel anders over”, schrijft hij.

Tekst gaat verder onder tweet

Oproep kabinet

Ook zorgexperts roepen het kabinet op het coronabeleid verder uit te werken. Dat schrijft De Telegraaf. Bij de mogelijke komst van een nieuwe golf kan Nederland opnieuw geconfronteerd worden met grote personeelstekorten, vooral in de zorg. “Ik hou mijn hart nu al vast”, zegt huisarts Güven Yildiz bij Goedemorgen Nederland.

“We kunnen de zorg nu niet regelen voor onze patiënten. Bij een milde coronapandemie of golf kan de zorg al instorten.” Dat ligt vooral aan het personeelstekort waar de zorg al langere tijd mee kampt. “Met de huidige vraag naar zorg en wat wij kunnen bieden is ontoereikend.”

Yildiz vraag het kabinet om open communicatie zodat er een duidelijk plan op tafel ligt, mocht een nieuwe variant opdoeken die ernstiger is dan de huidige coronavariant. “Zodat mensen weten wat het kabinet gaat doen en voorbereid zijn.”

LEES OOK: Ab Osterhaus over corona: ‘We krijgen weer ziektegolven, ook in de zomer’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer