main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2022 — 12:17

Speelt geld bij Talpa een rol om Vandaag Inside weer uit te zenden? ‘Het is de ruggengraat van hun programmering’

Vandaag Inside keert vanavond na een korte periode van afwezigheid weer terug op televisie. Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen krijgen van Talpa opnieuw een kans, nadat het programma flink onder vuur lag wegens een seksueel grensoverschrijdend verhaal van Derksen en het gelach erom.

Derksen vertelde tijdens een uitzending van Vandaag Inside in zijn jeugdjaren een bewusteloze vrouw te hebben gepenetreerd met een kaars. Aan tafel werd er hard om gelachen. Dat werd de mannen flink kwalijk genomen, waarna zij veel kritiek over zich heen kregen.

In de twee uitzendingen die daarop volgden werd er veel aandacht besteed aan het incident en wat het gelach aan tafel bij onder meer vrouwen die ooit in aanraking zijn gekomen met seksueel grensoverschrijdend gedrag kan losmaken. Derksen nuanceerde zijn verhaal door te vertellen dat er geen penetratie met de kaars had plaatsgevonden, maar excuses werden niet aangeboden. Toen de storm aan kritiek niet kwam te liggen, besloot het trio te stoppen met Vandaag Inside.

‘Niemand had een einde van VI verwacht’

Nog geen twee weken later kwam het bericht van Talpa naar buiten dat het programma vanaf vandaag weer op de buis te zien is. Dat is volgens tv-recensent bij het AD Angela de Jong geen verrassing. “Niemand had het einde van VI verwacht”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Jong verbaast zich over de dynamiek die VI de afgelopen weken heeft gekregen in de maatschappij. “Het is van heel veel ophef gegaan naar waar hebben wij het eigenlijk over”, licht zij haar mening toe. Er hing een gevoel in de lucht alsof er niet zo veel aan de hand was. Daar is De Jong het niet mee eens, ongeacht welk verhaal van Derksen over de kaars nu waar was. “Het meest walgelijke is dat ze zaten te lachen om seksueel misbruik. Dat deed mij pijn.”

Financiële waarde

Het programma heeft voor Talpa een grote financiële waarde. Vooral vanwege de advertenties die zich aan VI hebben verbonden. “Per uitzending kunnen de reclame-inkomsten zo’n vijftigduizend euro zijn”, zegt oud-zenderbaas bij SBS Fons van Westerloo.

De Jong schat de waarde nog veel hoger in. “Ik heb gehoord dat VI per maand ongeveer vijf miljoen oplevert.” De columnist houdt het ook goed voor mogelijk dat het financiële plaatje meespeelt in het besluit van Talpa om VI weer uit te zenden. “Het programma en de zender houden elkaar in een soort wurggreep.”

Er is ook geen vervanging voor VI, weet De Jong. “Het is de ruggengraat van hun programmering. Iedere dag zo’n 800 duizend kijkers trekken ze met geen enkel ander programma. Dus ja, kom dan maar weer terug met je kijkcijfers en je geld.”

Cancel Johan Derksen

Dat Johan Derksen is gecanceld “is ook niet waar” volgens De Jong. “Hij zei zelf ‘ik stop ermee, ik heb er genoeg van’.”

Overigens is de tv-recensent geen voorstander van de cancelcultuur. Zij “vindt het sterker” als iemand zich ter plekke uitspreekt tegen de mening aan tafel, in plaats van te zeggen “jullie mogen niet meer op televisie”.  Want dit “zijn ook geluiden die in de samenleving leven. Dit is een achterban, in ieder geval een deel ervan, die er misschien ook op dezelfde manier over denkt”.

Te gast aan tafel

De Jong was vaker te gast bij VI en geeft aan, nu het programma weer terugkeert, opnieuw aan te gaan schuiven. “Ik zit in televisieprogramma’s om mijn mening te geven over televisie. Als ik mij zou laten leiden door wat ik wel en niet persoonlijk leuke programma’s vind, dan blijft er weinig over.”

De Jong vindt ook dat “als je ergens aanstoot aan neemt, je dat mensen recht in hun gezicht moet zeggen”.

LEES OOK: Talpa bevestigt: Vandaag Inside vanaf maandag weer op televisie, met Derksen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine

Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.

Luister zaterdag naar WNL In de Kantine Zomereditie, van 18-19u op NPO Radio 1!
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen vanwege boerenprotesten

Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…

Lees meer

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van Nederlands vestigingsklimaat moet stoppen

Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….

Lees meer

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en politiek

VVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…

Lees meer

Oekraïne erkent dat Rusland controle heeft over oostelijke stad Lisitsjansk

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…

Lees meer

Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister Van der Wal

De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….

Lees meer

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…

Lees meer

Zelenski veroordeelt raketaanval op flatgebouw Odessa, Russen hebben strategisch gelegen stad ‘volledig omsingeld’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…

Lees meer

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…

Lees meer

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….

Lees meer

Farmers Defence Force verwacht dat boerenprotesten maandag ‘heel groot’ worden

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…

Lees meer

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…

Lees meer

Zes mensen zwaargewond na frontale botsing vlakbij Meppel, waaronder vijf kinderen

Vijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in