main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2022 — 12:17

Speelt geld bij Talpa een rol om Vandaag Inside weer uit te zenden? ‘Het is de ruggengraat van hun programmering’

Vandaag Inside keert vanavond na een korte periode van afwezigheid weer terug op televisie. Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen krijgen van Talpa opnieuw een kans, nadat het programma flink onder vuur lag wegens een seksueel grensoverschrijdend verhaal van Derksen en het gelach erom.

Derksen vertelde tijdens een uitzending van Vandaag Inside in zijn jeugdjaren een bewusteloze vrouw te hebben gepenetreerd met een kaars. Aan tafel werd er hard om gelachen. Dat werd de mannen flink kwalijk genomen, waarna zij veel kritiek over zich heen kregen.

In de twee uitzendingen die daarop volgden werd er veel aandacht besteed aan het incident en wat het gelach aan tafel bij onder meer vrouwen die ooit in aanraking zijn gekomen met seksueel grensoverschrijdend gedrag kan losmaken. Derksen nuanceerde zijn verhaal door te vertellen dat er geen penetratie met de kaars had plaatsgevonden, maar excuses werden niet aangeboden. Toen de storm aan kritiek niet kwam te liggen, besloot het trio te stoppen met Vandaag Inside.

‘Niemand had een einde van VI verwacht’

Nog geen twee weken later kwam het bericht van Talpa naar buiten dat het programma vanaf vandaag weer op de buis te zien is. Dat is volgens tv-recensent bij het AD Angela de Jong geen verrassing. “Niemand had het einde van VI verwacht”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Jong verbaast zich over de dynamiek die VI de afgelopen weken heeft gekregen in de maatschappij. “Het is van heel veel ophef gegaan naar waar hebben wij het eigenlijk over”, licht zij haar mening toe. Er hing een gevoel in de lucht alsof er niet zo veel aan de hand was. Daar is De Jong het niet mee eens, ongeacht welk verhaal van Derksen over de kaars nu waar was. “Het meest walgelijke is dat ze zaten te lachen om seksueel misbruik. Dat deed mij pijn.”

Financiële waarde

Het programma heeft voor Talpa een grote financiële waarde. Vooral vanwege de advertenties die zich aan VI hebben verbonden. “Per uitzending kunnen de reclame-inkomsten zo’n vijftigduizend euro zijn”, zegt oud-zenderbaas bij SBS Fons van Westerloo.

De Jong schat de waarde nog veel hoger in. “Ik heb gehoord dat VI per maand ongeveer vijf miljoen oplevert.” De columnist houdt het ook goed voor mogelijk dat het financiële plaatje meespeelt in het besluit van Talpa om VI weer uit te zenden. “Het programma en de zender houden elkaar in een soort wurggreep.”

Er is ook geen vervanging voor VI, weet De Jong. “Het is de ruggengraat van hun programmering. Iedere dag zo’n 800 duizend kijkers trekken ze met geen enkel ander programma. Dus ja, kom dan maar weer terug met je kijkcijfers en je geld.”

Cancel Johan Derksen

Dat Johan Derksen is gecanceld “is ook niet waar” volgens De Jong. “Hij zei zelf ‘ik stop ermee, ik heb er genoeg van’.”

Overigens is de tv-recensent geen voorstander van de cancelcultuur. Zij “vindt het sterker” als iemand zich ter plekke uitspreekt tegen de mening aan tafel, in plaats van te zeggen “jullie mogen niet meer op televisie”.  Want dit “zijn ook geluiden die in de samenleving leven. Dit is een achterban, in ieder geval een deel ervan, die er misschien ook op dezelfde manier over denkt”.

Te gast aan tafel

De Jong was vaker te gast bij VI en geeft aan, nu het programma weer terugkeert, opnieuw aan te gaan schuiven. “Ik zit in televisieprogramma’s om mijn mening te geven over televisie. Als ik mij zou laten leiden door wat ik wel en niet persoonlijk leuke programma’s vind, dan blijft er weinig over.”

De Jong vindt ook dat “als je ergens aanstoot aan neemt, je dat mensen recht in hun gezicht moet zeggen”.

LEES OOK: Talpa bevestigt: Vandaag Inside vanaf maandag weer op televisie, met Derksen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer