main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2022 — 12:17

Speelt geld bij Talpa een rol om Vandaag Inside weer uit te zenden? ‘Het is de ruggengraat van hun programmering’

Vandaag Inside keert vanavond na een korte periode van afwezigheid weer terug op televisie. Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen krijgen van Talpa opnieuw een kans, nadat het programma flink onder vuur lag wegens een seksueel grensoverschrijdend verhaal van Derksen en het gelach erom.

Derksen vertelde tijdens een uitzending van Vandaag Inside in zijn jeugdjaren een bewusteloze vrouw te hebben gepenetreerd met een kaars. Aan tafel werd er hard om gelachen. Dat werd de mannen flink kwalijk genomen, waarna zij veel kritiek over zich heen kregen.

In de twee uitzendingen die daarop volgden werd er veel aandacht besteed aan het incident en wat het gelach aan tafel bij onder meer vrouwen die ooit in aanraking zijn gekomen met seksueel grensoverschrijdend gedrag kan losmaken. Derksen nuanceerde zijn verhaal door te vertellen dat er geen penetratie met de kaars had plaatsgevonden, maar excuses werden niet aangeboden. Toen de storm aan kritiek niet kwam te liggen, besloot het trio te stoppen met Vandaag Inside.

‘Niemand had een einde van VI verwacht’

Nog geen twee weken later kwam het bericht van Talpa naar buiten dat het programma vanaf vandaag weer op de buis te zien is. Dat is volgens tv-recensent bij het AD Angela de Jong geen verrassing. “Niemand had het einde van VI verwacht”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Jong verbaast zich over de dynamiek die VI de afgelopen weken heeft gekregen in de maatschappij. “Het is van heel veel ophef gegaan naar waar hebben wij het eigenlijk over”, licht zij haar mening toe. Er hing een gevoel in de lucht alsof er niet zo veel aan de hand was. Daar is De Jong het niet mee eens, ongeacht welk verhaal van Derksen over de kaars nu waar was. “Het meest walgelijke is dat ze zaten te lachen om seksueel misbruik. Dat deed mij pijn.”

Financiële waarde

Het programma heeft voor Talpa een grote financiële waarde. Vooral vanwege de advertenties die zich aan VI hebben verbonden. “Per uitzending kunnen de reclame-inkomsten zo’n vijftigduizend euro zijn”, zegt oud-zenderbaas bij SBS Fons van Westerloo.

De Jong schat de waarde nog veel hoger in. “Ik heb gehoord dat VI per maand ongeveer vijf miljoen oplevert.” De columnist houdt het ook goed voor mogelijk dat het financiële plaatje meespeelt in het besluit van Talpa om VI weer uit te zenden. “Het programma en de zender houden elkaar in een soort wurggreep.”

Er is ook geen vervanging voor VI, weet De Jong. “Het is de ruggengraat van hun programmering. Iedere dag zo’n 800 duizend kijkers trekken ze met geen enkel ander programma. Dus ja, kom dan maar weer terug met je kijkcijfers en je geld.”

Cancel Johan Derksen

Dat Johan Derksen is gecanceld “is ook niet waar” volgens De Jong. “Hij zei zelf ‘ik stop ermee, ik heb er genoeg van’.”

Overigens is de tv-recensent geen voorstander van de cancelcultuur. Zij “vindt het sterker” als iemand zich ter plekke uitspreekt tegen de mening aan tafel, in plaats van te zeggen “jullie mogen niet meer op televisie”.  Want dit “zijn ook geluiden die in de samenleving leven. Dit is een achterban, in ieder geval een deel ervan, die er misschien ook op dezelfde manier over denkt”.

Te gast aan tafel

De Jong was vaker te gast bij VI en geeft aan, nu het programma weer terugkeert, opnieuw aan te gaan schuiven. “Ik zit in televisieprogramma’s om mijn mening te geven over televisie. Als ik mij zou laten leiden door wat ik wel en niet persoonlijk leuke programma’s vind, dan blijft er weinig over.”

De Jong vindt ook dat “als je ergens aanstoot aan neemt, je dat mensen recht in hun gezicht moet zeggen”.

LEES OOK: Talpa bevestigt: Vandaag Inside vanaf maandag weer op televisie, met Derksen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer