Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kan Nederland van het Russische gas af? ‘In de Noordzee is nog voldoende reserve’

Redactie

De Europese Commissie presenteert deze week haar plannen voor een Europa zonder Russische energie. Een plan met een prijskaartje van bijna tweehonderd miljard euro.

Menno Snel, voorzitter van NOGEPA, zegt erover: "Het is ontzettend veel geld, maar het staat ergens voor. Namelijk voor het grote ongemak dat iedereen heeft bij het Russische gas." Alleen dat is niet van de ene op de andere dag geregeld, stelt Snel in Goedemorgen Nederland op NPO 1, daar zijn we écht nog wel even mee bezig.

Thermostaten

Alle plannen die door de Commissie worden gepresenteerd leunen volgens Snel vooral op minder gebruik. Maar ook streeft de Commissie naar alternatieven, om zo wel aan de energie te komen die je nodig hebt. Voor 2030 wil de Europese Commissie dat de energieconsumptie met 13 procent is afgenomen.

Volgens Snel kunnen we dat bereiken door thermostaten neer te laten zetten en door slimmer om te gaan met de manier waarop je energie gebruikt. Dat geldt zowel voor burgers als bedrijven, zegt hij. "Er is nog veel efficiëntiewinst te behalen. En als we alles op alles zetten kunnen we die 13 procent vermindering realiseren.

Maar dat geeft al wel aan: we zijn nog lang niet klaar, want 87 procent van het bestaande gebruik is er dan nog." Kortom: "We moeten nog verder en verder, maar er is een grens aan wat je in een paar jaar tijd kunt bereiken."

Naamsverandering

Snel is voorstander van de import van waterstof. Maar nog beter zou het volgens hem zijn om het zelf te produceren, in plaats van te importeren. Het voordeel van waterstof is dat je elektriciteit die je te veel hebt opgewekt met bijvoorbeeld windturbines in waterstof kunt opslaan, legt hij uit. "Waterstof kun je dan vervolgens als energiebron inzetten op het moment dat je het nodig hebt."

Zijn eigen organisatie, NOGEPA, wil zich ook meer bezighouden met waterstofproductie én de opslag van CO2. Voorheen focuste NOGEPA zich primair op olie en gas, vandaar de naam: Netherlands Oil and Gas Exploration and Production Association (NOGEPA). Om hun nieuwe doelen kracht bij te zetten, kondigen ze vanmiddag een naamsverandering aan. Het bedrijf zal omgevormd worden tot ElementNL. "Zo hopen we tevens een wat modernere en passendere naam te hebben," aldus Snel.

Gasvelden in zee

Een andere manier voor Nederland om minder afhankelijk te worden van het Russische gas is het oppompen van gas uit de Noordzee. Op land zijn we heel terughoudend om nog nieuwe velden te ontwikkelen, maar, zo zegt gasexpert van TNO René Peters, op zee is nog voldoende reserve. "Dan moet je denken aan zo'n 80 miljoen kuub dat we al gevonden hebben en nog kunnen produceren. En waarschijnlijk zit er nog veel meer in de bodem."

Kunnen we daarmee helemaal gas-onafhankelijk worden? Nee, zegt Peters, maar we kunnen wel onafhankelijk van Russisch gas worden via de nieuwe gasvelden in zee in combinatie met een deel import, bijvoorbeeld uit Noorwegen. Ook Snel vindt het "helemaal niet zo gek" om gas uit onze eigen Noordzee te halen.

Bodemverzakkingen

Natuurorganisaties vrezen echter bodemverzakkingen en aardbevingen. Maar volgens Snel moet je daar vooral op land mee oppassen. Overigens is Groningen daarbij opmerkelijk, voegt hij eraan toe: "Dat is zo'n groot land, dat heb je eigenlijk nergens." Maar, vervolgt hij, ook onze zee-gasvelden zijn niet marginaal. "Als het niet veilig is, dan moet je het niet doen, en dan gebeurt het ook niet."

Is het ook goedkoper om onze eigen gasvelden aan te boren? Snel: "Daarvoor zijn wij niet prijsbepalend genoeg, en daarvoor zijn die velden ook niet voldoende. Maar het helpt wel om prijspieken te voorkomen en de regie te houden." Hij verwacht dat we in 2050 helemaal van het gas af zullen zijn.

LEES OOK: Finland vraagt lidmaatschap NAVO aan


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau