Rutte spreekt Oekraïens parlement toe: ‘Kijken of hij excuses gaat aanbieden’
Premier Mark Rutte spreekt vandaag middels een videoverbinding het Oekraïense parlement toe. Het is een reactie op de toespraak van Oekraïense president Volodimir Zelenski aan de Tweede Kamer in maart, waar hij om meer steun en meer wapens vroeg.
"Het draait vooral om het uitspreken van solidariteit", stelt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is goed dat Rutte als tweede buitenlandse leider het Oekraïense parlement een hart onder de riem steekt en zegt: 'Wij staan schouder aan schouder'."
De premier van Groot-Brittannië, Boris Johnson, was de eerste persoon die sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken het parlement aldaar toesprak. Toen bood de Brit zijn excuses aan. "Gaat Nederland, zoals Johnson vorige week deed, ook excuses aanbieden? Daar ga ik naar kijken", zegt Van de Roer.
Lidmaatschap EU
Iets wat toch een soort olifant in de kamer is, is het lidmaatschap van de EU. "Wat gaat Rutte daarover zeggen? Oekraïne wil dat lidmaatschap en Nederland is daar remmend in", zegt Van de Roer, die vreest dat "wij nog steeds aan het begin van het conflict zitten". En dat heeft weer gevolgen voor de kansen van Oekraïne om snel of niet snel lid te worden van de EU.
'Meer dan alleen woorden'
Van de Roer, die "een geïnformeerde diplomaat" sprak zegt dat Rutte niet van plan is om zich uit te spreken over de levering van extra wapens of financiële middelen. Volgens de diplomatiedeskundige is het echter niet zo dat het alleen om woorden gaat. "Nederland heeft een belangrijke rol binnen de EU en de NAVO en zit in de voorhoede van landen die zeggen dat dit moet stoppen."
Van de Roer vraagt zich wel af of Nederland meer de lijn gaat volgen van de VS of Groot-Brittannië, die een veel harder beleid voeren richting Russische president Vladimir Poetin. Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, stelt zichzelf dezelfde vraag. "Wij zijn echt solidair geweest en hebben ons proactief opgesteld", zegt hij. "Nederland speelt ook een belangrijke rol als lid van de Europese Unie. Dus het is onze directe daad om anderen landen daarin mee te brengen."
Dijkgraaf zegt "vereerd" te zijn dat Nederland als tweede land het Oekraïense parlement mag toespreken. "Het zegt wat over Nederland en dat wij een hele directe persoonlijke relatie met Oekraïne hebben. En dat het ons emotioneel ook heel sterk raakt."
LEES OOK: Hoekstra tijdens bezoek aan Kiev: Nederland blijft Oekraïne steunen, ook na oorlog