main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2022 — 11:03

Regering is ‘te traag, te laks en onverantwoord bezig’ in afhandeling toeslagenaffaire

Bijna 1700 kinderen waarvan de ouders slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire zijn uit huis geplaatst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vandaag wordt er in de Tweede Kamer over gepraat.

Kamerlid Pieter Omtzigt is een van de politici die de toeslagenaffaire aan het licht bracht en uit zich kritisch richting het kabinet. “Je zou denken dat het kabinet hier topprioriteit van had gemaakt”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Omtzigt had gehoopt dat het kabinet achter de schermen hard had gewerkt om deze crisis op te lossen en om met resultaten naar buiten te komen. Dat is niet het geval, tot teleurstelling van het Kamerlid. “Wij hebben nog steeds geen onafhankelijk onderzoek. Wij weten nog steeds het precieze cijfer niet. Het worden er iedere keer meer”, doelt Omtzigt op het aantal uit huis geplaatste kinderen.

Eerst waren het er 1115. Dat aantal is opgelopen tot 1675, zegt Omtzigt, die vermoedt dat het er nog veel meer zullen zijn omdat men alleen maar de cijfers heeft gekeken van kinderen die na 2015 uit huis geplaatst zijn. “Terwijl dit al tien jaar ervoor gaande was”, voegt Omtzigt eraan toe. “Ik vind dat de regering veel te traag, te laks en onverantwoord bezig is.”

‘Oneliners’ in debat Tweede Kamer

Over de huidige toestand van de toeslagenaffaire wordt vandaag opnieuw gedebatteerd in de Tweede Kamer. “Waar ik moeite mee heb is dat wij waarschijnlijk gaan kijken naar een debat waar 20 partijen aan meedoen, waarbij vooral oneliners op social media terecht gaan komen”, zegt NRC-columnist Aylin Bilic.

Terwijl de vraag is, gaat Bilic verder, “wat is de relatie tussen uithuisplaatsingen en de toeslagenbenadeelden?”. Tweede is: “Op alle terreinen is er gefaald. Niet alleen de uitvoering van de wetten door de ministers, maar ook de rechters die uithuisplaatsingen doen. Daaruit blijkt dat die wetten niet voldoende ruimte bieden om andere dingen te beslissen.” Bilic hoopt dat de Tweede Kamer daar ook “aandacht aan besteedt”.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf zal vandaag aanwezig zijn bij het debat. Hij zegt dat het de delegatie in de Kamer “heel dicht bij het hart zit”. Het heeft bij het kabinet als geheel de aandacht, geeft Dijkgraaf aan. “Er wordt heel zorgvuldig, erg hard en met heel veel focus gewerkt. Ook achter de schermen. Het is een heel taai probleem. Wij moeten met elkaar vaststellen dat het een heel pijnlijk moment is voor ons als samenleving en als overheid, dat burgers zo in de knel zijn gekomen.”

‘Jokkebrok’

Bilic vindt dat Nederland als rechtstaat “uitstekend” werkt, maar in een “crisissituaties, of het nu corona is of dit, zijn wij niet in staat om dat goed op te lossen”. Het zit dan vooral in de beloftes die worden gemaakt om de problemen snel op te lossen. “Als je zulke beloftes maakt, terwijl je niet helemaal kunt overzien hoe het eruit ziet, dan word je als jokkebrok gezien.”

Bilic hoopt dat de snelheid erin komt en “dat er echt een vorm van crisismanagement komt”. Ook als het niet binnen drie maanden opgelost kan worden. Dan moet dat gewoon gezegd worden, vindt de columnist.

LEES OOK: Ouders toeslagenaffaire willen niet vergeten worden: ‘We moeten deze mensen ontzorgen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Spreek! Nu!

In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.

Zondag 21.55 uur
Frans Timmermans noemt dichtdraaien gaskraan door Poetin ‘heel onwaarschijnlijk’

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…

Lees meer

Politie start onderzoek naar mogelijke ‘needle spiking’ in Kaatsheuvel: zes mensen onwel na geprikt te zijn

Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…

Lees meer

Oekraïense parlement keurt verzoek Zelenski goed: noodtoestand met 90 dagen verlengd

Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…

Lees meer

Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…

Lees meer

Gedode Sedar Soares (13) roept ‘zelf’ getuigen op zich te melden: ‘Wereldwijd nooit eerder gebeurd’

De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…

Lees meer

‘Zelf kijken, zelf zien en er zelf zijn’ is belangrijk om de kloof tussen Den Haag en regio’s te verkleinen

De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…

Lees meer

Apenpokken tegengaan betekent vooral: patiënten isoleren

De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…

Lees meer

Oekraïne ziet Russisch offensief op Donbas toenemen: ‘Situatie is extreem lastig’

Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…

Lees meer

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus, tweede geval in Nederland bekend

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…

Lees meer

Consumentenbeïnvloeding is een serieuze industrie: ‘Om te kijken wat mensen doen en waar zij gevoelig voor zijn’

Millennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…

Lees meer

Meer WNL bij de NPO?

Steun ons nu, word lid!

Klik hier