main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2022 — 11:03

Regering is ‘te traag, te laks en onverantwoord bezig’ in afhandeling toeslagenaffaire

Bijna 1700 kinderen waarvan de ouders slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire zijn uit huis geplaatst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vandaag wordt er in de Tweede Kamer over gepraat.

Kamerlid Pieter Omtzigt is een van de politici die de toeslagenaffaire aan het licht bracht en uit zich kritisch richting het kabinet. “Je zou denken dat het kabinet hier topprioriteit van had gemaakt”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Omtzigt had gehoopt dat het kabinet achter de schermen hard had gewerkt om deze crisis op te lossen en om met resultaten naar buiten te komen. Dat is niet het geval, tot teleurstelling van het Kamerlid. “Wij hebben nog steeds geen onafhankelijk onderzoek. Wij weten nog steeds het precieze cijfer niet. Het worden er iedere keer meer”, doelt Omtzigt op het aantal uit huis geplaatste kinderen.

Eerst waren het er 1115. Dat aantal is opgelopen tot 1675, zegt Omtzigt, die vermoedt dat het er nog veel meer zullen zijn omdat men alleen maar de cijfers heeft gekeken van kinderen die na 2015 uit huis geplaatst zijn. “Terwijl dit al tien jaar ervoor gaande was”, voegt Omtzigt eraan toe. “Ik vind dat de regering veel te traag, te laks en onverantwoord bezig is.”

‘Oneliners’ in debat Tweede Kamer

Over de huidige toestand van de toeslagenaffaire wordt vandaag opnieuw gedebatteerd in de Tweede Kamer. “Waar ik moeite mee heb is dat wij waarschijnlijk gaan kijken naar een debat waar 20 partijen aan meedoen, waarbij vooral oneliners op social media terecht gaan komen”, zegt NRC-columnist Aylin Bilic.

Terwijl de vraag is, gaat Bilic verder, “wat is de relatie tussen uithuisplaatsingen en de toeslagenbenadeelden?”. Tweede is: “Op alle terreinen is er gefaald. Niet alleen de uitvoering van de wetten door de ministers, maar ook de rechters die uithuisplaatsingen doen. Daaruit blijkt dat die wetten niet voldoende ruimte bieden om andere dingen te beslissen.” Bilic hoopt dat de Tweede Kamer daar ook “aandacht aan besteedt”.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf zal vandaag aanwezig zijn bij het debat. Hij zegt dat het de delegatie in de Kamer “heel dicht bij het hart zit”. Het heeft bij het kabinet als geheel de aandacht, geeft Dijkgraaf aan. “Er wordt heel zorgvuldig, erg hard en met heel veel focus gewerkt. Ook achter de schermen. Het is een heel taai probleem. Wij moeten met elkaar vaststellen dat het een heel pijnlijk moment is voor ons als samenleving en als overheid, dat burgers zo in de knel zijn gekomen.”

‘Jokkebrok’

Bilic vindt dat Nederland als rechtstaat “uitstekend” werkt, maar in een “crisissituaties, of het nu corona is of dit, zijn wij niet in staat om dat goed op te lossen”. Het zit dan vooral in de beloftes die worden gemaakt om de problemen snel op te lossen. “Als je zulke beloftes maakt, terwijl je niet helemaal kunt overzien hoe het eruit ziet, dan word je als jokkebrok gezien.”

Bilic hoopt dat de snelheid erin komt en “dat er echt een vorm van crisismanagement komt”. Ook als het niet binnen drie maanden opgelost kan worden. Dan moet dat gewoon gezegd worden, vindt de columnist.

LEES OOK: Ouders toeslagenaffaire willen niet vergeten worden: ‘We moeten deze mensen ontzorgen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer