main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2022 — 11:03

Regering is ‘te traag, te laks en onverantwoord bezig’ in afhandeling toeslagenaffaire

Bijna 1700 kinderen waarvan de ouders slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire zijn uit huis geplaatst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vandaag wordt er in de Tweede Kamer over gepraat.

Kamerlid Pieter Omtzigt is een van de politici die de toeslagenaffaire aan het licht bracht en uit zich kritisch richting het kabinet. “Je zou denken dat het kabinet hier topprioriteit van had gemaakt”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Omtzigt had gehoopt dat het kabinet achter de schermen hard had gewerkt om deze crisis op te lossen en om met resultaten naar buiten te komen. Dat is niet het geval, tot teleurstelling van het Kamerlid. “Wij hebben nog steeds geen onafhankelijk onderzoek. Wij weten nog steeds het precieze cijfer niet. Het worden er iedere keer meer”, doelt Omtzigt op het aantal uit huis geplaatste kinderen.

Eerst waren het er 1115. Dat aantal is opgelopen tot 1675, zegt Omtzigt, die vermoedt dat het er nog veel meer zullen zijn omdat men alleen maar de cijfers heeft gekeken van kinderen die na 2015 uit huis geplaatst zijn. “Terwijl dit al tien jaar ervoor gaande was”, voegt Omtzigt eraan toe. “Ik vind dat de regering veel te traag, te laks en onverantwoord bezig is.”

‘Oneliners’ in debat Tweede Kamer

Over de huidige toestand van de toeslagenaffaire wordt vandaag opnieuw gedebatteerd in de Tweede Kamer. “Waar ik moeite mee heb is dat wij waarschijnlijk gaan kijken naar een debat waar 20 partijen aan meedoen, waarbij vooral oneliners op social media terecht gaan komen”, zegt NRC-columnist Aylin Bilic.

Terwijl de vraag is, gaat Bilic verder, “wat is de relatie tussen uithuisplaatsingen en de toeslagenbenadeelden?”. Tweede is: “Op alle terreinen is er gefaald. Niet alleen de uitvoering van de wetten door de ministers, maar ook de rechters die uithuisplaatsingen doen. Daaruit blijkt dat die wetten niet voldoende ruimte bieden om andere dingen te beslissen.” Bilic hoopt dat de Tweede Kamer daar ook “aandacht aan besteedt”.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf zal vandaag aanwezig zijn bij het debat. Hij zegt dat het de delegatie in de Kamer “heel dicht bij het hart zit”. Het heeft bij het kabinet als geheel de aandacht, geeft Dijkgraaf aan. “Er wordt heel zorgvuldig, erg hard en met heel veel focus gewerkt. Ook achter de schermen. Het is een heel taai probleem. Wij moeten met elkaar vaststellen dat het een heel pijnlijk moment is voor ons als samenleving en als overheid, dat burgers zo in de knel zijn gekomen.”

‘Jokkebrok’

Bilic vindt dat Nederland als rechtstaat “uitstekend” werkt, maar in een “crisissituaties, of het nu corona is of dit, zijn wij niet in staat om dat goed op te lossen”. Het zit dan vooral in de beloftes die worden gemaakt om de problemen snel op te lossen. “Als je zulke beloftes maakt, terwijl je niet helemaal kunt overzien hoe het eruit ziet, dan word je als jokkebrok gezien.”

Bilic hoopt dat de snelheid erin komt en “dat er echt een vorm van crisismanagement komt”. Ook als het niet binnen drie maanden opgelost kan worden. Dan moet dat gewoon gezegd worden, vindt de columnist.

LEES OOK: Ouders toeslagenaffaire willen niet vergeten worden: ‘We moeten deze mensen ontzorgen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer