Tweede Kamer wil maximumstraf voor doodslag verhogen: ‘Voor nabestaanden vaak een hard gelag’
De Tweede Kamer gaat in debat over de maximumstraf voor doodslag, omdat daar onenigheid over is. Het kabinet wil de maximum straf van 15 jaar verhogen naar 25 jaar, maar daar zijn niet alle partijen binnen de coalitie het over eens. D66 en de ChristenUnie pleiten namelijk voor een 20 jaar maximumstraf.
Als een doodslagzaak zich voordoet is het de rechter die uitspraak doet en een straf oplegt. Hoe hoog deze straf maximaal mag zijn wordt vastgelegd in de wet, en dat wordt weer overgelaten aan de politiek. Hoe hoog de maximumstraf daarvoor is gaat dus op de schop. Het is alleen nog de vraag of de straf voor doodslag maximaal 20 of 25 jaar wordt.
Moord en doodslag
Als het gaat om een dodelijk geval, dan zijn er in het recht drie gradaties. Dood door schuld, doodslag en moord. Respectievelijk kan hier een maximum celstraf voor worden opgelegd van 2, 15 en 30 jaar. "In de praktijk is het vaak zo dat rechters moord niet zo heel snel bewezen vinden. Daardoor wordt doodslag wel bewezen geacht. Daar is de maximumstraf heel veel lager dan voor moord", zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Om die reden willen sommige partijen in Den Haag de straf dus verhogen, zodat het verschil tussen doodslag en moord wat kleiner wordt. "Moord en doodslag ligt vaak heel dicht bij elkaar", licht Belleman toe. Het verschil is dat bij moord sprake moet zijn van voorbedachte raden. Als het ware een plan dat iemand heeft gemaakt om een ander te vermoorden. "Dat is vaak moeilijk om aan te tonen", vertelt Belleman. Dus leggen rechters sneller doodslag op. "Dat betekent dat de straf heel veel lager uitpakt. En dat is voor nabestaanden heel vaak een hard gelag."
LEES OOK: Poetin haalt uit naar Westen, maar verklaart niet de oorlog aan Oekraïne: ‘Dunne speech’