Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

EU-light van Macron ‘een interessant idee’: ‘Wij moeten beter samenwerken met democratieën’

Een EU-light, met als doel het opzetten van een nieuwe politieke gemeenschap waar landen in kunnen die nog wachten op officiële toetreding tot de Europese Unie. Dat is het idee van Franse president Emmanuel Macron, die steun kan verwachten van Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Landen als Oekraïne, Georgië, Armenië en zelfs Groot-Brittannië kunnen zich dan bij deze groep scharen. Het zou de samenwerking op verschillende thema's moeten vergemakkelijken. "Het is een interessant idee", reageert Volt-leider Laurens Dassen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dassen legt uit waarom hij het plan van Macron steunt: "We moeten zorgen dat wij in deze wereld, waar wij steeds meer te maken krijgen met autocratische staten als Rusland en China, dat wij veel beter moeten samenwerken met democratieën."

Stroperige besluitvorming

De EU-light fungeert als het ware als soort tussenstation. Dan kan een kandidaat-lidstaat wel profiteren van enkele samenwerkingsverbanden, maar het is officieel nog geen lid van de EU. Een positieve uitkomst voor landen die willen toetreden tot de EU, want het toetredingsproces kan erg lang duren.

De vraag rijst echter of zo'n nieuwe Europese organisatie niet juist zorgt voor nog meer vertraging in het toetreden tot de EU. "De Europese Unie staat niet bekend om de snelle besluitvorming", geeft het Kamerlid toe, die het vetorecht als voorbeeld noemt. "Dat zal verbeterd moeten worden."

Vetorecht

Het vetorecht zorgt er namelijk voor dat bepaalde processen langzamer verlopen. Met dat recht kan een lidstaat een besluit van bijvoorbeeld de Europese Commissie volledig dwarsbomen. Meest recente voorbeeld is het zesde sanctiepakket op Russische olie en gas, waar Hongarije geen steun aan verleent.

Er wordt nu binnen de EU gesproken om het vetorecht aan te passen. "Ondertussen moeten we ook nadenken over hoe wij omgaan met de gebieden om de Europese Unie heen. We willen daar natuurlijk goed mee samen blijven werken", stelt Dassen.

LEES OOK: Gaat het vetorecht binnen de EU op de schop? ‘Er zijn tussenvormen denkbaar’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau