Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rutte en Kaag zoeken steun voor Voorjaarsnota: kritiek op aanpak via ‘achterkamertjes’

Premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag gaan deze week persoonlijk langs bij oppositiepartijen om te praten over de Voorjaarsnota. Deze aanpak wordt niet door iedereen toegejuicht. Fractievoorzitters geven te kennen geen deals te willen sluiten in de achterkamertjes en zien liever een openbaar debat in de Tweede Kamer. Dat schrijft De Telegraaf.

Rutte en Kaag gaan bij oppositiepartijen op de koffie om steun te vinden voor de Voorjaarsnota. Dat komt het duo op de nodige kritiek te staan. "Koffie kunnen ze krijgen, want we zijn een beleefde partij. Maar lang zal het gesprek niet duren, want dit hoort in een openbaar Kamerdebat plaats te vinden en niet in de achterkamertjes", zegt PVV-leider Geert Wilders tegen de krant.

Fractievoorzitters Lilian Marijnissen (SP) en Esther Ouwehand (PvdD) en Kamerlid Pieter Omtzigt volgen de mening van Wilders. Ouwehand zegt geen deals te willen sluiten "in de achterkamertjes".

Han ten Broeke, oud-Kamerlid namens de VVD vindt het "onzin dat dit niet achter gesloten deuren" kan. Dat zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik ken geen onderhandelingen waarbij mensen concessies moeten doen en dat in volle openbaarheid doen met een camera erop."

De uiteindelijke besluiten vallen in de Kamer, maar daar is het "moeilijk onderhandelen" volgens Ten Broeke. "Dat moet je toch met kopjes koffie in achterafzaaltjes moeten doen."

Gaten in begroting

De reden dat Rutte en Kaag op pad gaan, is omdat de Voorjaarsnota opnieuw beoordeeld moest worden naar de actualiteit. De oorlog in Oekraïne, de inflatie en de miljardencompensatie van de spaartaks hebben namelijk voor enorme gaten in de begroting gezorgd.

Om een meerderheid te vinden in de Eerste Kamer - die de coalitie niet heeft - kunnen Rutte en Kaag over zowel links als rechts gaan. Er wordt vooral gekeken naar de PvdA, GroenLinks en JA21. Die partijen kunnen tezamen voor de gewenste meerderheid in de Senaat zorgen.

De oppositiepartijen hebben natuurlijk ook zo hun eisen in ruil voor steun voor de Voorjaarsnota. GroenLinks en PvdA trekken samen op en willen dat de ongelijkheid wordt aangepakt en dat de inflatie minder tot last is voor de bevolking. Ook pleiten de links-georiënteerde partijen ervoor dat de vermogensbelasting omhoog gaat. PvdA-leider Attje Kuiken zal daarbovenop het minimumloon willen opkrikken. Vanuit rechts klinkt meer het geluid om de dure klimaat- en stikstofplannen op de schop te nemen.

LEES OOK: Kabinet bespreekt Voorjaarsnota: ‘Coalitiepartijen zullen opnieuw moeten onderhandelen over regeerakkoord’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau