main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 mei 2022 — 10:54

Kan Dick Benschop aanblijven? ‘Schiphol van internationaal vlaggenschip naar modderschuit’

Hoe houdbaar is de positie van Schiphol-directeur Dick Benschop? In een gesprek met de pers maakte de topman gisteren zijn excuses aan de reizigers voor de chaos en wachttijden op de luchthaven, zo’n twee weken nadat deze zich voor de eerste keer voordeden. “Schiphol was altijd een internationaal vlaggenschip, en het verandert nu in een modderschuit”, zegt luchtvaartjournalist Yteke de Jong in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Stel je voor dat de Albert Heijn veertien dagen niet bevoorraad wordt, zou de topman van de Albert Heijn er dan nog zitten? Ik denk het niet.”

Ook hoofdredacteur van het Elsevier Weekblad, Arendo Joustra, noemt het “tamelijk stuitend” dat de directeur van Schiphol pas na twee weken zijn excuses aanbood. “Hij deed een beetje alsof het hem overkomen was, en zo is het natuurlijk niet. Kaag zou een hartig gesprek moeten hebben met hem.”

Corendon verkoopt vliegvakanties aan Duitse luchthavens

Schiphol kampt de laatste tijd met grote personeelstekorten bij de beveiliging en de afhandeling van bagage en passagiers. Vorig weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen om boekingen te schrappen, zodat de vertrekhallen niet te vol zouden lopen. Tientallen vluchten werden geschrapt. Dat is voor komend weekend nog niet aan de orde, hoewel de luchthaven het ook nog niet volledig wilde uitsluiten. Schiphol gaat vandaag voor het eerst met de sector in overleg over beperking van het aantal vluchten.

Corendon heeft vandaag bekendgemaakt dat zij vanwege de problemen op Schiphol 100.000 vliegvakanties verkopen die vertrekken vanaf vier Duitse luchthavens. Het reisconcern heeft deze beslissing genomen omdat uitbreiding op Schiphol deze zomer niet mogelijk blijkt “door de chaos van afgelopen weken”.

“Ze redeneren van: je kunt beter een paar uur rijden naar Duitsland, en als je daar binnen een halfuur bij je vliegtuig staat, geeft dat meer zekerheid dan in de zomer vanaf Schiphol”, zegt De Jong. Ook dit is volgens haar een “ontzettend slecht signaal voor onze nationale luchthaven”.

Schiphol anticipeerde niet op krapte op de arbeidsmarkt

Schiphol heeft niet tijdig genoeg geanticipeerd op het feit dat er een krapte is in de arbeidsmarkt, zegt de luchtvaartjournalist. “En ze zijn afhankelijk van mensen. Als jij in november hoort dat er overal geld bij gedaan wordt. Bij de posterijen, in de horeca, en jij doet zelf niets…”

Schiphol zet zelf contracten in de markt bij beveiligingsbedrijven. “Die doen de bagagecontrole waar nu de rijen voor staan”, legt De Jong uit. “Dus het moment dat je ze niet voor 12 euro kunt krijgen, misschien moet je dan 20 euro gaan betalen.”

Dit doet de luchthaven niet omdat Schiphol een staatsbedrijf is. “Ze zijn gebonden aan een bepaald rendement dat ze moeten draaien van de overheid. Misschien moet de overheid als aandeelhouder zeggen: misschien moeten we dit jaar in plaats van op een rendement van 7 procent koersen op 5 procent.”

Op dit moment worden daar geen gesprekken over gevoerd, denkt ze. “Minister Kaag (Financiën, red.) heeft gezegd dat Schiphol het zelf moet oplossen. Dat is wel een beetje makkelijk als je deze chaos ziet”, vindt de luchtvaartjournalist. “Ook minister Harbers (Infrastructuur). Ik was stomverbaasd dat hij zei: dit is niet op korte termijn op te lossen.”

‘Stoelriemen vast en hopen op het beste’

Schiphol wordt al decennia geleid door mensen zonder luchtvaartervaring, logistieke kennis en zonder visie wat Schiphol zou moeten zijn, zegt De Jong. “Eerst richtte Schiphol zich op het overstapnetwerk wat met name door KLM zou worden gedragen, maar sinds 2015 hebben ze allemaal prijsvechters op de luchthaven toegelaten”, legt ze uit. “En passagiers voor prijsvechters stappen in en uit, en toen bleken de deuren te smal. In 2017 was er ook al een crisis. Toen hebben ze meer beveiligingsdoorgangen gemaakt, en nu zitten ze weer in een personeelsprobleem.”

In een interview in De Telegraaf zegt Benschop dat er al sinds vorig jaar aan een oplossing voor het personeelstekort gewerkt wordt, maar volgens De Jong zijn ze “te veel met elkaar bezig”, terwijl er nu iets móét gebeuren. “Die mensen moeten aangetrokken worden, en als Dick Benschop dat niet kan als politicus moet hij iemand naast zich hebben.”

De vraag is nu wat Nederlandse reizigers deze zomer te wachten staat. “We willen heel graag op vakantie, en Schiphol dreigt de zomervakantie nu voor ons allemaal in het water te gooien”, aldus De Jong. “Dus wat ze moeten doen is als een haas aan de slag om die handjes erbij te krijgen. Dus meer salaris uitbetalen, vluchten uitplaatsen, een grotere spreiding over de dag, en met zijn allen de stoelriemen vast en hopen op het beste.”

LEES OOK: Zes arrestaties na vechtpartij aan boord vlucht naar Schiphol

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer