main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 mei 2022 — 10:54

Kan Dick Benschop aanblijven? ‘Schiphol van internationaal vlaggenschip naar modderschuit’

Hoe houdbaar is de positie van Schiphol-directeur Dick Benschop? In een gesprek met de pers maakte de topman gisteren zijn excuses aan de reizigers voor de chaos en wachttijden op de luchthaven, zo’n twee weken nadat deze zich voor de eerste keer voordeden. “Schiphol was altijd een internationaal vlaggenschip, en het verandert nu in een modderschuit”, zegt luchtvaartjournalist Yteke de Jong in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Stel je voor dat de Albert Heijn veertien dagen niet bevoorraad wordt, zou de topman van de Albert Heijn er dan nog zitten? Ik denk het niet.”

Ook hoofdredacteur van het Elsevier Weekblad, Arendo Joustra, noemt het “tamelijk stuitend” dat de directeur van Schiphol pas na twee weken zijn excuses aanbood. “Hij deed een beetje alsof het hem overkomen was, en zo is het natuurlijk niet. Kaag zou een hartig gesprek moeten hebben met hem.”

Corendon verkoopt vliegvakanties aan Duitse luchthavens

Schiphol kampt de laatste tijd met grote personeelstekorten bij de beveiliging en de afhandeling van bagage en passagiers. Vorig weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen om boekingen te schrappen, zodat de vertrekhallen niet te vol zouden lopen. Tientallen vluchten werden geschrapt. Dat is voor komend weekend nog niet aan de orde, hoewel de luchthaven het ook nog niet volledig wilde uitsluiten. Schiphol gaat vandaag voor het eerst met de sector in overleg over beperking van het aantal vluchten.

Corendon heeft vandaag bekendgemaakt dat zij vanwege de problemen op Schiphol 100.000 vliegvakanties verkopen die vertrekken vanaf vier Duitse luchthavens. Het reisconcern heeft deze beslissing genomen omdat uitbreiding op Schiphol deze zomer niet mogelijk blijkt “door de chaos van afgelopen weken”.

“Ze redeneren van: je kunt beter een paar uur rijden naar Duitsland, en als je daar binnen een halfuur bij je vliegtuig staat, geeft dat meer zekerheid dan in de zomer vanaf Schiphol”, zegt De Jong. Ook dit is volgens haar een “ontzettend slecht signaal voor onze nationale luchthaven”.

Schiphol anticipeerde niet op krapte op de arbeidsmarkt

Schiphol heeft niet tijdig genoeg geanticipeerd op het feit dat er een krapte is in de arbeidsmarkt, zegt de luchtvaartjournalist. “En ze zijn afhankelijk van mensen. Als jij in november hoort dat er overal geld bij gedaan wordt. Bij de posterijen, in de horeca, en jij doet zelf niets…”

Schiphol zet zelf contracten in de markt bij beveiligingsbedrijven. “Die doen de bagagecontrole waar nu de rijen voor staan”, legt De Jong uit. “Dus het moment dat je ze niet voor 12 euro kunt krijgen, misschien moet je dan 20 euro gaan betalen.”

Dit doet de luchthaven niet omdat Schiphol een staatsbedrijf is. “Ze zijn gebonden aan een bepaald rendement dat ze moeten draaien van de overheid. Misschien moet de overheid als aandeelhouder zeggen: misschien moeten we dit jaar in plaats van op een rendement van 7 procent koersen op 5 procent.”

Op dit moment worden daar geen gesprekken over gevoerd, denkt ze. “Minister Kaag (Financiën, red.) heeft gezegd dat Schiphol het zelf moet oplossen. Dat is wel een beetje makkelijk als je deze chaos ziet”, vindt de luchtvaartjournalist. “Ook minister Harbers (Infrastructuur). Ik was stomverbaasd dat hij zei: dit is niet op korte termijn op te lossen.”

‘Stoelriemen vast en hopen op het beste’

Schiphol wordt al decennia geleid door mensen zonder luchtvaartervaring, logistieke kennis en zonder visie wat Schiphol zou moeten zijn, zegt De Jong. “Eerst richtte Schiphol zich op het overstapnetwerk wat met name door KLM zou worden gedragen, maar sinds 2015 hebben ze allemaal prijsvechters op de luchthaven toegelaten”, legt ze uit. “En passagiers voor prijsvechters stappen in en uit, en toen bleken de deuren te smal. In 2017 was er ook al een crisis. Toen hebben ze meer beveiligingsdoorgangen gemaakt, en nu zitten ze weer in een personeelsprobleem.”

In een interview in De Telegraaf zegt Benschop dat er al sinds vorig jaar aan een oplossing voor het personeelstekort gewerkt wordt, maar volgens De Jong zijn ze “te veel met elkaar bezig”, terwijl er nu iets móét gebeuren. “Die mensen moeten aangetrokken worden, en als Dick Benschop dat niet kan als politicus moet hij iemand naast zich hebben.”

De vraag is nu wat Nederlandse reizigers deze zomer te wachten staat. “We willen heel graag op vakantie, en Schiphol dreigt de zomervakantie nu voor ons allemaal in het water te gooien”, aldus De Jong. “Dus wat ze moeten doen is als een haas aan de slag om die handjes erbij te krijgen. Dus meer salaris uitbetalen, vluchten uitplaatsen, een grotere spreiding over de dag, en met zijn allen de stoelriemen vast en hopen op het beste.”

LEES OOK: Zes arrestaties na vechtpartij aan boord vlucht naar Schiphol

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine

Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.

Luister zaterdag naar WNL In de Kantine Zomereditie, van 18-19u op NPO Radio 1!
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen vanwege boerenprotesten

Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…

Lees meer

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van Nederlands vestigingsklimaat moet stoppen

Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….

Lees meer

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en politiek

VVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…

Lees meer

Oekraïne erkent dat Rusland controle heeft over oostelijke stad Lisitsjansk

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…

Lees meer

Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister Van der Wal

De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….

Lees meer

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…

Lees meer

Zelenski veroordeelt raketaanval op flatgebouw Odessa, Russen hebben strategisch gelegen stad ‘volledig omsingeld’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…

Lees meer

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…

Lees meer

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….

Lees meer

Farmers Defence Force verwacht dat boerenprotesten maandag ‘heel groot’ worden

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…

Lees meer

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…

Lees meer

Zes mensen zwaargewond na frontale botsing vlakbij Meppel, waaronder vijf kinderen

Vijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in