Cor (76) is kind van zwarte Amerikaanse soldaat: ‘Ik was anders dan anderen’
De 76-jarige Cor Linssen uit Roermond is de zoon van een zwarte Amerikaanse vader die in de Tweede Wereldoorlog meevocht aan de kant van de geallieerde tijdens de bevrijding van Limburg. Hij groeide op als het enige donkere jongetje in zijn omgeving. "Het was gewoon zo dat je altijd aangekeken werd", zegt Linssen in de WNL-documentaire Kinderen van Zwarte Bevrijders: Half an American.
Tijdens de bevrijding van de Duitse bezetter vochten aan de kant van de Amerikanen zo'n 300.000 zwarte Amerikanen mee. Zo kwam het dat ook de vader van Cor Nederland bereikte. Zijn moeder en haar man, die hij in zijn jeugd als vader zag, vertelden hem niet over hoe hij is verwekt. "Ik was anders dan de andere kinderen. Een kroeskop, zeggen ze hier."
Op straat werd hij vaak op zijn uiterlijk aangesproken. "Kinderen hier maakten opmerkingen. Als Sinterklaas kwam zeiden ze: Cor, moet je Zwarte Piet spelen? Zij hadden verder nog nooit een donker kind gezien. Mensen zaten ook aan mij. De veldwachter hier in het dorp wilde aan mij voelen." De man maakte zijn vinger nat en streek langs de huid van Cor, om te kijken of zijn huidskleur 'bleef zitten'.
Thuis werd er geen woord over zijn afkomst gesproken. "Ik zei tegen mijn ouders dat de kinderen dachten dat ik was 'aangenomen'. Dan zei mijn pa: je bent van mij. Er werd verder niet over gesproken. Er was absolute stilte."
'Uit de geschiedenisboeken gehouden'
"Het Amerikaanse leger bestond voornamelijk uit witte Amerikaanse soldaten, maar er waren ook zwarte Amerikanen bij", vertelt historicus Mieke Kirkels. "Het leger was compleet gesegregeerd. Dat heeft alles te maken met de rassenstrijd die op dat moment in Amerika gaande was." Toch vochten er honderdduizenden donkere soldaten namens Amerika mee tijdens de bevrijding, weet Krikels. "Grote groepen zijn lopend Frankrijk, België en Nederland ingetrokken."
Volgens Joe Wilson Jr., die zich specialiseert in de geschiedenis van zwarte Amerikanen aan de kant van de geallieerden, zijn zwarte soldaten "altijd uit de geschiedenisboeken gehouden. In de jaren '40 was er nog strikte rassenscheiding. De meeste zwarte soldaten kwamen bij de ondersteunende diensten".
Het was "erg lastig" om in een gevechtseenheid als een tankbataljon te geraken, zegt Wilson Jr. "Bijvoorbeeld het 784e tankbataljon, dat Venlo heeft helpen bevrijden."
'Politieke strijd'
Volgens Wilson Jr. moesten donkere soldaten zich extra bewijzen. "Het leger vond zwarte soldaten niet dapper of slim genoeg om gevechten te leveren. Kun je je voorstellen dat je moet vechten voor het recht om te vechten? Het was een harde politieke strijd om zwarte soldaten in gevechtseenheden te krijgen", besluit hij.
De vader van Cor lukte het. Zijn zoon heeft zich jarenlang afgevraagd wie hij was.
Tijdens de bevrijding van het zuiden van Nederland in de Tweede Wereldoorlog vochten aan Amerikaanse zijde honderden soldaten mee. Een paar verwekten hier kinderen bij Nederlandse vrouwen. Die kinderen werden gepest en tastten vaak in het duister over wie hun vader was. In de WNL-documentaire Kinderen van Zwarte Bevrijders: Half an American vertellen twee van hen, Cor Linssen en Wanda van der Kleij, over hun ervaringen en gaan ze op zoek naar hun roots.
Kijk op 5 mei om 22.08 uur op NPO2 naar Kinderen van Zwarte Bevrijders: Half an American. Let op: Kijkwijzer: 12, discriminatie, geweld en grof taalgebruik.