Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Van corruptie veroordeelde oud-premier van Curaçao vraagt volk om geld om uit gevangenis te blijven

De oud-premier van Curaçao Gerrit Schotte heeft een flinke zak geld nodig om uit de gevangenis te blijven. Voor 12 mei moet Schotte een bedrag van 1,8 miljoen Antilliaanse guldens (900.000 euro) bij elkaar schrapen. De ex-politicus roept de bevolking middels video's op sociale media op om te doneren.

Schotte bracht tussen 2018 en 2020 twee jaar achter de tralies door, omdat hij zich schuldig had gemaakt aan valsheid in geschrifte en ambtelijke corruptie. Bovenop de gevangenisstraf moet Schotte ook 1,8 miljoen gulden terugbetalen. Dit geldbedrag streek hij namelijk onrechtmatig op gedurende zijn periode als minister-president.

Tegen die uitspraak van de rechter ging Schotte in cassatie. Uiteindelijk volgde de Hoge Raad in september vorig jaar het besluit van de rechter, waardoor Schotte niet onder de terugbetaling uit kan.

'U kunt het storten op mijn rekening'

Naar eigen zeggen lukt het Schotte niet om betalingsregelingen overeen te komen. Met andere woorden: Schotte heeft het geld niet. Om toch aan die 1,8 miljoen gulden te komen - en dus daarmee een gevangenisstraf van drie jaar te ontlopen - wendt hij zich tot de Curaçaose bevolking.

In een video op sociale media zegt Schotte: "Ik doe een beroep op uw vrijgevigheid. Het mag een groot of klein bedrag zijn", begint hij zijn relaas. "U kunt het storten op mijn rekeningnummer." Hoeveel Schotte al heeft ingezameld is onbekend.

Nederlandse Koninkrijk

"Ik ben er een beetje ontdaan van dat dit zo gebeurt", reageert Madeleine van Toorenburg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Curaçao is een zelfstandig land, maar het behoord wel tot het Nederlandse Koninkrijk. Curaçao valt dus onder dezelfde wet als Nederland. "Er staat een bepaling in onze wet waarin een optreden van de Nederlandse overheid gepast is wanneer een rechtsstaat wordt ondermijnd", zegt de vicevoorzitter van Nationaal Monument Kamp Vught. "Als je als politicus op deze manier aan fundraising doet om jezelf uit de bak te houden terwijl je eerder bent veroordeeld voor corruptie, vraag ik mij af of wij daar niet een maatregel tegen moeten treffen."

LEES OOK: Alsnog veel bedrijven failliet na wegvallen coronasteun: ‘Maak de economie niet afhankelijk van steun’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau