Herdenking bij Namenmonument: ‘Het kan een brug zijn naar mensen die vroeger leefden’
Het is dit jaar voor het eerst mogelijk om slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te kunnen herdenken bij het Namenmonument in Amsterdam. Het monument bestaat uit ruim honderdtweeduizend stenen, waarop de namen, geboortedata en de leeftijd van de oorlogsslachtoffers zijn gegraveerd.
Het afgelopen najaar werd het monument in Amsterdam geopend en is al snel zeer belangrijk geworden voor de overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. "Op 4 mei kan dit monument een brug zijn naar de mensen die vroeger leefden", zegt Max Arian, overlevende van de Tweede Wereldoorlog tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.
'Ontzettend gemis'
Het is volgens Arian geen abstract monument, dat alleen maar staat voor vrijheid of vrede. "Dit gaat over de concrete mensen, de echte mensen en de mensen die soms helemaal geen nabestaanden meer hebben", aldus Arian, wiens vader Arnold Arian, een eigen steen heeft in het Namenmonument. "Die namen betekenen dan toch wel iets."
Arian is nog als enige overgebleven, zegt hij. "De familie van mijn vader is bijna helemaal vermoord in de oorlog. Het is een ontzettend gemis en dat voel je nog meer omdat die namen er nu zijn."
'Indrukwekkend'
Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, was aanwezig bij de opening van het Namenmonument. "Dat was heel indrukwekkend", zegt Bruijn. "Het heeft vijftien geduurd voordat het monument er kwam."
Het monument bestaat uit meer dan honderdduizend stenen. "Met individuele namen en de leeftijden waarop ze vermoord zijn. Soms ouders en kinderen vlak onder elkaar." Er zijn ook nog lege stenen, vertelt de politicus. "Die staan klaar voor als er weer nieuwe namen worden ontdekt, om die nog te kunnen toevoegen."
Duizenden mensen bezoeken het monument, waaronder ook kinderen. "Om het tot zich te laten doordringen dat het echt allemaal individuele mensen waren die daar om het leven gebracht zijn. Het maakt het natuurlijk heel tastbaar."
LEES OOK: Vader van Wanda is zwarte Amerikaanse soldaat: ‘Ik werd uitgescholden voor negerin’