Alsnog veel bedrijven failliet na wegvallen coronasteun: ‘Maak de economie niet afhankelijk van steun’
Ondanks dat corona tot het verleden behoort en de samenleving weer open is, gaan nu alsnog veel bedrijven failliet die tijdens de lockdowns coronasteun ontvingen van de overheid. Die steun is er nu niet meer en dat resulteert nu in faillissementen. Van de 488 faillissementen in het eerste kwartaal van 2022 was bijna 44 procent bij een bedrijf dat in de tweede helft van 2021 gebruikmaakte van coronasteun. Dat meldt het CBS.
MKB-Nederland maakt zich zorgen over deze cijfers en voorzag al eerder dat er bij het wegvallen van steun alsnog veel bedrijven zouden omvallen. "Geef die ondernemer nou meer tijd met het terugbetalen van zijn schulden. Dat roepen wij al sinds het begin van de crisis. Er is adempauze nodig," zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland.
Doordat de schulden zijn opgelopen, is er nauwelijks ruimte geweest voor nieuwe investeringen en die combinatie heeft veel ondernemers die maar net het hoofd boven water konden houden tijdens de coronaperiode, de kop gekost.
'Het is een dilemma'
Jan Anthony Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, heeft begrip voor de steunpakketten om de ondernemers overeind te houden in crisistijd, maar hij zegt ook in Goedemorgen Nederland: "Het is een dilemma, je moet de economie ook niet afhankelijk maken van die steun, dan gaat het ook niet goed."
LEES OOK: Personeelstekorten in de zorg: ‘Als werkgever moeten we het werk ook aantrekkelijk maken’