Voor het eerst in tien jaar stijging in het aantal winkels
Er is voor het eerst in tien jaar een stijging te zien in het aantal winkels in Nederland. Vorig jaar steeg het aantal met 665 winkels. De meeste hiervan zijn webshops, maar er zitten ook fysieke winkels bij. Er komen met name winkels bij die voedingsmiddelen verkopen, boekhandels daarentegen verdwijnen in rap tempo. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
In de coronaperiode is het aantal winkels wel afgenomen omdat er in 2020 vestigingen verdwenen. Ten opzichte van begin 2020 zijn er 0,4 procent minder winkels.
Personeelskrapte en inflatie
ABN AMRO rapporteert dat het nog maar de vraag is of de stijging in het aantal winkels doorzet. Hoofdreden voor deze vraagtekens zijn de personeelskrapte en de inflatie. Winkels moeten wel personeel kunnen vinden anders kan er ook geen nieuwe winkel openen.
"Leuk dat er meer leven komt in de centra van steden. Maar jammer van de boekhandels,'' reageert Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van het Sint Franciscus gasthuis en Vlietland in Goedemorgen Nederland
LEES OOK: Langere werkweek als oplossing voor de personeelskrapte?