main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 mei 2022 — 10:21

Nederlandse persvrijheid in het geding: ‘Het wordt tijd voor harder optreden en zwaardere straffen’

Nog nooit stond Nederland zo laag op de internationale persvrijheidsindex. Jarenlang hield Nederland plek twee in bezit, maar inmiddels is de 28e positie de realiteit. Dat blijkt uit onderzoek van Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG), die het rapport op de Internationale Dag van de Persvrijheid heeft gepubliceerd. In totaal werden er 180 landen onder de loep genomen.

Dat Nederland zo is gekelderd op de ranglijst heeft te maken met de onveilige situaties waarin journalisten zich in bevinden. Een voorbeeld daarvan is toen PowNed-verslaggever Mark Baanders in Urk verslag deed in tijden van corona. Daar gingen mensen naar de kerk terwijl de coronasituatie in Nederland nijpend was. Een automobilist reed Baanders bijna van de sokken en enkele inwoners trapten en bedreigden Baanders.

Ook werd journalist in Groningen Willem Groeneveld in zijn huis belaagd. Enkele burgers gooiden molotovcocktails in en tegen de woning van Groeneveld. Eerder kreeg de journalist van Sikkom al te maken met intimidaties en bedreigingen en de ruiten van zijn huis werden al eens ingegooid.

Deze incidenten vonden allemaal in 2021 plaats, net zoals het incident met een fotojournalist die werd aangevallen toen hij verslag deed van een autobrand in het Gelderse dorp Lunteren. Tijdens het filmen werd hij door een groep omstanders belaagd. De journalist probeerde samen met zijn vriendin weg te komen en stapte in zijn auto. Vervolgens werd deze door een graafmachine omgekiept en belandde in de greppel.

Moord op Peter R. de Vries

Het dieptepunt was de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Terwijl hij in Amsterdam net klaar was met opnames bij RTL Boulevard, werd hij buiten op straat op klaarlichte dag doodgeschoten.

Ook kleinere incidenten dragen bij aan het feit dat de persvrijheid en persveiligheid in Nederland steeds meer in het geding komt. Veel journalisten worden bedreigd op bijvoorbeeld sociale media. De NOS, maar ook regionale omroepen zoals Omroep Brabant, hebben logo’s van hun busjes moeten halen om de veiligheid van hun werknemers beter te kunnen garanderen.

“Het lijkt wel een bredere trend waarin geweld en een enorm grote mond normaal worden”, zegt VVD-Kamerlid Silvio Erkens bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. De politicus vindt het hoog tijd dat er iets aan gedaan wordt. “Door harder op te treden en mensen die dit soort overtredingen doen zwaarder te bestraffen”, gaat hij verder. “Het is gedrag dat wij normaal zijn gaan vinden, terwijl het iets is wat niet normaal mag zijn.”

LEES OOK: Langere werkweek als oplossing voor de personeelskrapte?

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vrijdagavond in Het Misdaadbureau

Hoe loste een ‘poepzeef’ misdrijven op? In Het Misdaadbureau duikt presentator Maaike Timmerman in het leven en de carrière van de Nederlandse Sherlock Holmes: Co van Ledden Hulsebosch, een beroemde pionier die de forensische wereld op z’n kop zette. Maurice Aalders en Arian van Asten van de Universiteit van Amsterdam schreven een boek en vertellen hoe het werk van Co van Ledden Hulsebosch tot op de dag van vandaag relevant is.

Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in zijn memoires en spreekt met nazaten van Van Ledden Hulsebosch.

Luister vanaf 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

ING tempert optimisme, ondanks sterke groei Nederlandse economie

ING tempert het optimisme over de economische groei in de komende kwartalen. “De groei in de nabije toekomst zal naar verwachting matig zijn”, waarschuwde de…

Lees meer

KOZP gaat demonstreren bij intocht Sinterklaas in Middelharnis

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat zaterdag demonstreren bij de sinterklaasintocht in het Zuid-Hollandse Middelharnis (Goeree-Overflakkee). Dat bevestigt KOZP-voorman Jerry Afriyie. Hij sluit niet uit…

Lees meer

Mirjam Bikker (ChristenUnie) over antisemitisch geweld: ‘Benoem waar daders vandaan komen’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker roept politici op om het integratiedebat zonder taboes te voeren. Dat zegt ze naar aanleiding van toenemend antisemitisch geweld in Nederland. “Benoem…

Lees meer

Faber: halverwege 2025 minder opvangplekken Oekraïners nodig

Gemeentes hoeven halverwege volgend jaar minder opvangplekken voor Oekraïners te regelen, meldt minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Het benodigde aantal opvangplekken gaat omlaag van…

Lees meer

RAI voorspelt opmars piepkleine elektroauto’s in binnensteden

Piepkleine elektrische autootjes, zogeheten light electric vehicles, zullen straks het straatbeeld in de Nederlandse binnensteden bepalen, verwacht brancheorganisatie RAI Vereniging na onderzoek. “Komend decennium verandert…

Lees meer

Onderwijsprotest geschrapt na ‘kapingsplan’ pro-Palestijnse organisatie

De demonstratie die studenten en docenten in het hoger onderwijs donderdag in Utrecht wilden houden, gaat niet door. Volgens de gemeente was een pro-Palestijnse organisatie…

Lees meer

NS: zeer forse gevolgen voor treinreizigers door staking vrijdag

De NS waarschuwt voor “zeer forse” gevolgen voor treinreizigers door de staking bij spoorbeheerder ProRail vrijdagochtend. Door die staking ligt het treinverkeer in Midden-Nederland tussen…

Lees meer

PvdA Amsterdam: uitspraken Schoof over geweld Amsterdam ‘premier onwaardig’

Lian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, vindt dat premier Dick Schoof “heel kwalijke uitspraken” heeft gedaan na het geweld in Amsterdam vorige week…

Lees meer