Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Harde prijsstijgingen zitten bouwprojecten in Nederland in de weg

De kans wordt steeds groter dat bouwprojecten in Nederland stil komen te liggen. Beton, isolatiemateriaal, metaal, kunststof. Het is slechts een kleine greep uit het bouwmateriaal dat duurder is geworden door het tekort aan grondstoffen en de torenhoge energieprijzen.

Producenten van de bouwmaterialen kunnen de prijsstijgingen moeilijk doorberekenen naar de aannemers. Op hun beurt ervaren zij hetzelfde probleem met bijvoorbeeld projectontwikkelaars. Door deze onzekerheid worden bouwprojecten steeds vaker uitgesteld. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

"De hele industrie heeft ermee te maken en het grijpt om zich heen. Eerst was het corona, toen stegen de energieprijzen en nu komen de effecten van de oorlog in Oekraïne erbij", zegt directeur van Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB) Niels Ruijter tegen de krant.

Langetermijnafspraken

De kosten van bouwprojecten zijn gebaseerd op langetermijnafspraken die zijn gemaakt met de leveranciers van bouwmaterialen. De leveranciers kunnen steeds moeilijker voor die eerder afgesproken prijs leveren.

De NVTB pleit ervoor dat de overheid met extra maatregelen komt om te voorkomen dat het bouwtempo nog verder terugloopt en dat er nog meer projecten stil komen te liggen. Bijvoorbeeld door duidelijkere prijsindicaties te geven, geeft Ruijter aan. "De bestaande prijsindices zijn te beperkt en dekken niet de huidige prijsstijgingen."

Dit is overigens niet alleen een probleem in Nederland, ook in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk hebben zij dezelfde soort ervaringen. "Alleen is het wat de Britten betreft allemaal nog een stukje duurder", zegt Lia van Bekhoven, correspondent in het Verenigd Koninkrijk bij Goedemorgen Nederland. "Omdat de bouwmaterialen zijn gestegen en 6 procent daarvan komt op de rekening van Brexit. Dat maakt het nog ingewikkelder om alles het land in te krijgen en het maakt het allemaal nog duurder."

LEES OOK: VN: miljoenen tonnen graan geblokkeerd in Oekraïne

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau