Simon Fortuyn over zijn broer: ‘Iemand met net zo’n visie ontbreekt anno 2022′
Voor Simon Fortuyn is de dood van zijn broer nog steeds emotioneel, vertelt hij in WNL In de Kantine, maar hij heeft het desondanks een plaats kunnen geven. "Ik heb het inmiddels wel verwerkt, maar ik heb wel momenten dat het nog naar mijn strot grijpt.''
Simon Fortuyn zat in de auto toen hij hoorde dat zijn broer was neergeschoten, waarna hij plankgas naar huis reed. Later kwam het bericht door dat Pim Fortuyn dood was en dat er een blanke man was aangehouden. "Als die man was ondergedoken en nooit meer gevonden, dan had je hier in Nederland een enorme ramp gehad. Want iedereen dacht dat het uit Islamitische hoek kwam.''
VVD-Statenlid Karima Bouchtaoui voelde, kort na de dood van Pim Fortuyn, vooral de grimmigheid in het land. Ook columniste Yesim Candan kreeg een unheimisch gevoel: "Het was onwerkelijk dat dit in Nederland gebeurde, dat vind ik nog steeds."
Iemand met een visie
Met de dood van Pim Fortuyn verloor Nederland ook een charismatisch iemand die complexe problemen duidelijk kon verwoorden, zegt zijn broer. "Iemand die een visie had." Dat ontbreekt anno 2022 volgens hem. "Ook mensen die het niet met Pim eens waren, gaven hem op belangrijke onderdelen wel gelijk." Hij was de eerste die gevoelige onderwerpen, bijvoorbeeld integratie, kon aankaarten, geeft Candan bijval.
Simon Fortuyn is zelf ook actief in de politiek. Hij is wethouder in zijn woonplaats Lansingerland. Naar eigen zeggen kan hij zich echter niet meten aan de kwaliteiten van zijn broer, maar in zekere zin "kun je er wel op leunen". Ook heeft hij een belangrijk credo met zijn broer gemeen: "We doen het voor de samenleving!'' Dat was helemaal des Pim, aldus Simon Fortuyn.
LEES OOK: ‘Twintig jaar na Fortuyn is de onvrede over de politiek niet verminderd’