main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 april 2022 — 08:38

Minister Schreinemacher op bezoek in Irak: ‘Het land staat voor grote uitdagingen’

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher is in Irak om te kijken wat er de komende jaren nodig is om de NAVO-missie goed uit te voeren. De terreurgroep IS is weliswaar van het toneel verdwenen in Irak, maar de dreiging is nog altijd aanwezig.

In Irak zitten 135 Nederlandse militairen. Zij beschermen samen de luchthaven in Erbil. “Dat is heel belangrijk”, zegt Schreinemacher, die in Irak met de militairen spreekt. “Zij adviseren daar ook de Koerdische strijdgroepen, peshmerga, om de IS in toom te houden en ervoor te zorgen dat zij niet meer weer kunnen groeien. Uiteindelijk is de IS territoriaal wel verslagen, maar ondergronds zijn ze nog steeds actief.”

Schreinemacher hoopt het maar bezoek in Irak ook een beeld te krijgen van de resultaten van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking in Irak. Zij heeft onder meer gesproken met de autoriteiten, de VN, mensenrechtenactivisten en ondernemers. “Er valt nog heel veel te doen. Irak staat voor grote uitdagingen. Ze zijn afhankelijk van olie en er moeten economische hervormingen komen. De mensenrechten moeten ook echt verbeterd worden”, aldus Schreinemacher in Goedemorgen Nederland op NPO 1, die al deze onderwerpen heeft aangekaart in Irak.

‘Belangrijke regio’

Han ten Broeke, directeur politieke zaken The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), noemt het bezoek van Schreinemacher aan Irak “heel belangrijk”. Ten Broeke zegt dat het bewaken van de luchthaven Erbil “best spannend” is. “Want Noord-Irak is nog steeds niet helemaal veilig. Die regio is voor ons niet onbelangrijk.”

Aan het bezoek van de minister aan Irak zitten ook risico’s aan, volgens Ten Broeke. “Zij gaat bij Nederlandse militairen op bezoek dus dat is wel te overzien, maar zij gaat niet zonder beveiliging.”

LEES OOK: IS wil wraak voor omgekomen leider en kondigt aanslagen aan: ‘Wij blijven de verrichtingen volgen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer