‘Ingewikkeld’ ticketsysteem kan internationaal treinverkeer belemmeren: ‘Dat moet echt beter’
Voor wie op vakantie wil en een steentje wil bijdragen aan het milieu kan beter de trein pakken in plaats van het vliegtuig. Het probleem is echter dat reizen met de trein meer tijd kost, meer geduld vergt en het internationale treinverkeer heeft te maken met allerlei ingewikkelde wet -en regelgeving. In elk land gelden er namelijk andere seinen en wordt er op een ander elektriciteitssysteem gereden. Daarnaast kan het boeken van een treinticket soms een ingewikkelde kwestie zijn.
Ondernemers Elmer van Buuren en Chris Engelsman bedachten de European Sleeper. Een nachttreinnetwerk die, als alles goed loopt, in de zomer rechtstreeks van Amsterdam naar Praag loopt. Het klinkt ideaal voor millennials die het klimaat hoog in het vaandel hebben staan, maar zo'n rit met de trein kent de nodige moeilijkheden.
Ticket boeken
Het begint al bij het boeken van een ticket. "Dat is zo ingewikkeld", zegt Engelsman tegen Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. "Soms ben je net zo lang bezig met een ticket boeken als dat de reis duurt, omdat het een heel complex systeem is." Per spoorwegmaatschappij en per land is het namelijk anders. "Een gemiddelde reiziger komt daar bijna niet uit."
Van Buuren vult aan: "Het moet net zo makkelijk zijn als je eigen auto pakken of een vlucht boeken. Dan is het pas goed."
Volgens Van Buuren is er nog een probleem dat snel aangepakt moet worden. "Mensen moeten weten dat het kan", doelt hij op het internationaal reizen met de trein. "Als mensen opeens ontdekken dat de trein een optie is, dan gaan ze die ook echt meer gebruiken. Dat werd een paar jaar geleden wel duidelijk met de trein van Amsterdam naar Berlijn."
Bureaucratie
Het liefst zien Van Buuren en Engelsman dat er meer van dit soort treinnetwerken worden opgezet, zoals zij hebben gedaan met de European Sleeper. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want de spoorwereld is volgens Engelsman een "traditionele wereld dat door binnenlandse staatsspoorwegbedrijven helemaal is opgebouwd. Voor een groot deel is dat geliberaliseerd, daarom kunnen wij dit in essentie doen. De wetgeving is gunstig, maar er zit nog allerlei bureaucratie achter. Dat maakt het soms ingewikkeld."
"De meeste treinen rijden niet van het ene naar het andere land", voegt Van Buuren toe. "Dat moet echt beter. Dat geldt niet alleen voor dit soort treinen, maar ook voor goederentreinen is dat heel belangrijk."
Per land ander treinsysteem
Elk land kent een ander treinsystemen. "Dat is even omschakelen", vertelt Van Buuren. Dat betekent dat de trein moet stoppen zodra het een grens oversteekt. Dat geldt ook voor de European Sleeper, die in Brussel begint en via Rotterdam en Amsterdam richting Duitsland rijdt. "Bovendien moet er ook ander personeel op de trein. Want in ieder land heb je ander personeel nodig."
Ook de stroom om de trein te laten rijden loopt per land anders, maar ook dat is slechts een kwestie van "even uitschakelen en weer inschakelen". Dat is niet zo ingewikkeld, zegt van Buuren. "De machinist moet wel de taal van het land spreken en moet de seinen van het land kennen."
Vliegschaamte zit de reislust van millennials nogal eens in de weg. Het spoor kan soelaas bieden. Maar is de trein er wel klaar voor om een serieus alternatief voor het vliegtuig te zijn? Raquel Schilder stapte in de treincoupé en zocht het uit.