Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wereldwijde defensie-uitgaven stijgen naar recordhoogte: ‘Situatie in de wereld is onveiliger geworden’

Redactie

De wereldwijde defensie-uitgaven bedroegen in 2021 voor het eerst meer dan 2 biljoen dollar. Volgens een zondagavond verschenen rapport van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) stegen de uitgaven vorig jaar, gecorrigeerd voor de inflatie, met 0,7 procent tot 2113 miljard dollar (1,95 biljoen euro). De mondiale militaire uitgaven stegen daarmee volgens SIPRI voor het zevende jaar op rij.

Toch daalden de wereldwijde defensie-uitgaven juist als percentage van de totale wereldeconomie, met 0,1 procentpunt. De wereldeconomie groeide in 2021 namelijk nog sneller dan de defensie-uitgaven, als gevolg van alle economische stimuleringsmaatregelen in verband met de coronapandemie. De wereldwijde defensie-uitgaven waren volgens SIPRI in 2021 nog goed voor 2,2 procent van de totale wereldeconomie.

De vijf landen die in 2021 het meeste geld uitgaven aan hun leger waren: de Verenigde Staten, China, India, Groot-Brittannië en Rusland. De uitgaven van Rusland stegen, in voorbereiding op de oorlog in Oekraïne, met 2,9 procent naar 65,9 miljard dollar (61 miljard euro). Daarmee bedroegen de Russische defensie-uitgaven 4,1 procent van het bruto binnenlands product. Of Rusland zich ook de komende tijd nog zulke hoge legeruitgaven kan blijven veroorloven, is de vraag. De internationale sancties, afgekondigd vanwege de oorlog in Oekraïne, raken de economie van Rusland hard.

Daar staat tegenover dat veel NAVO-lidstaten vanwege de oorlog in Oekraïne juist hebben aangekondigd hun defensie-uitgaven te zullen opvoeren. SIPRI verwacht daarom dat de mondiale stijging ook de komende jaren zal doorzetten.

De Verenigde Staten gaven in 2021 het meeste geld uit aan defensie: 801 miljard dollar (742 miljard euro). Dat stond in dat jaar gelijk aan 3,5 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product. In 2020 waren de defensie-uitgaven in de VS nog goed voor 3,7 procent van de totale economie van het land.

'Situatie in de wereld onveiliger geworden'

"Er was een trend zichtbaar. Ook binnen de NAVO, en de EU. De Amerikanen en Rusland lopen wat dat betreft vaak voorop, China ook. Dus in die zin heeft het me niet verrast", reageert defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland. "Er was wel duidelijk het gevoel bij iedereen dat er meer naar defensie moest gaan, omdat de situatie in de wereld gewoon onveiliger aan het worden was."

LEES OOK: Staatssecretaris van Defensie: Schaam me kapot voor de toestand van kazernes

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau