main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 21 april 2022 — 12:35

Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma: Nederland voortrekkersrol bij oplossen van voedselcrisis

Oud-topman van chemie-multinational DSM Feike Sijbesma maakt zich grote zorgen over dreigende hongersnoden als gevolg van de oorlog in Oekraïne en ziet voor ons land een voortrekkersrol bij het oplossen daarvan. “Zeker op de lange termijn kunnen we met onze innovaties een belangrijke bijdrage leveren”, zei de topfunctionaris in het radioprogramma Sven Op 1 op NPO Radio 1.

Sijbesma deelt de bezorgde woorden van de baas van de Wereldbank, David Malpass. Die sprak eerder vandaag over een “crisis in een crisis”. De allerarmsten gaan volgens hem “niet alleen minder eten, maar houden ook minder geld over voor andere zaken, zoals scholing.” Sijbesma (zelf klimaat-leider van die Wereldbank): “Rusland en Oekraïne produceren samen ongeveer 30 procent van het graan ter wereld. In Oekraïne dreigt nu een reductie van tot wel 50 procent en dat leidt tot grote problemen.”

Voedselsubsidie op korte termijn

Op korte termijn moeten rijke westerse landen – via de Wereldbank en het IMF – daarom volgens Sijbesma hun verantwoordelijkheid nemen en landen met dreigende hongersnood financieel helpen met onder meer subsidies voor de productie van voedsel. “Dat is in de eerste plaats onze humanitaire verplichting. Daarnaast is het ook in ons eigen belang, want dit zal anders leiden tot een nog hogere migratiedruk, die toch al torenhoog is”, aldus de Nederlandse topfunctionaris.

Landbouwinnovaties op lange termijn

Voor de langere termijn is Sijbesma van mening dat landen zelfvoorzienend moeten worden. “De oplossing ligt daarbij in nieuwe landbouwtechnieken om te investeren in fabrieken in Afrika, zodat men het zelf kan.” Bij de volgende klimaattop moet Nederland bij uitstek met “landbouwinnovaties” komen, omdat ons land veel expertise op dat gebied bezit.

Zelf voegt Sijbesma al de daad bij het woord, door met zijn ‘Africa Improved Foods’ de eigen voedselproductie in Afrika al naar een hoger niveau te tillen. Hij sluit langjarige afnamecontracten af met boeren en zet ter plaatse ook zelf fabrieken neer voor de lokale voedselvoorziening.

Luister de hele uitzending nu hier als podcast. 

LEES OOK: Landbouwdeskundige Louise Fresco: verplaats deel van onze landbouw naar Oost-Europa

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer