Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Gaat Amerika G20-top boycotten bij Russische aanwezigheid? ‘Precies wat schurkenstaten willen’

Rusland is vandaag digitaal aanwezig bij de G20-top in Washington om te praten over de oorlog in Oekraïne. Het belooft een bijzondere bijeenkomst te worden, nu de Amerikaanse minister van Financiën heeft aangegeven er niet bij te willen zijn als haar Russische evenknie ook aan tafel zit.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei dat zij geen bijeenkomsten gaat bijwonen als Rusland ook deelneemt. Dat Yellen dit zei, vindt diplomatiedeskundige Robert van de Roer "niet verstandig, omdat dit precies is wat schurkenstaten willen".

De diplomatiedeskundige legt in Goedemorgen Nederland uit wat bij bedoelt: "Schurkenstaten zijn uit op stille diplomatie, want dan hoef je niet voor de camera uit te leggen wat je aan het doen bent. De manier om met public diplomacy dit soort regimes ter verantwoording te roepen is dat je ze confronteert met hun daden."

Defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga sluit zich aan bij de woorden van Van de Roer. Hij zou het verstandig vinden als Yellen wel met haar Russische ambtgenoot om tafel gaat. De Russische minister van Financiën (Anton Siloeanov) is overigens door Amerika op de sanctielijst geplaatst. "En dan publiekelijk met om de tafel te gaan zitten is een beetje iffy", aldus Wijninga. "Maar ik hoop dat er informeel wel contact is."

'Verdeelde wereldorde'

De top wordt een soort temperatuuropname van hoe het ervoor staat omtrent oorlog in Oekraïne. De vraag die dan op tafel ligt is welke naties Rusland steunen. "Er is een aantal landen dat zich tot nu toe structureel onthouden heeft", zegt Van de Roer. Het gaat bijvoorbeeld om China, India, Brazilië en Zuid-Afrika. "Die proberen Rusland toch uit de wind te houden. De vraag is of dat gaat lukken."

Wijninga reageert: "Het is China en Rusland erom te doen de macht van Amerika in te perken. Daar zullen ze ook de G20 voor gebruiken als het ze zo uitkomt."

Van de Roer is er bang voor dat er omtrent Rusland voor- en tegengeluiden gaan klinken, waardoor "een verdeelde wereldorde" ontstaat. Die geluiden gaan dan niet meer alleen rond in de wandelgangen. "China wordt assertiever en zoekt steeds vaker de camera op. Je moet niet uitsluiten dat dit ook nu gebeurt en dat andere landen dat ook zullen doen."

LEES OOK: Biden wil dat G20 Rusland eruit zetten


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau