Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rutte op bezoek in België om te praten over ‘veiligheid, duurzaamheid en grensoverschrijdende samenwerking’

Premier Mark Rutte is vandaag in België voor een topoverleg. Het doel van de top is om de samenwerking tussen Nederland en België naar een hoger niveau te tillen. Rutte reist niet alleen af naar de zuiderburen. Hij neemt twaalf ministers en staatssecretarissen mee. Het gesprek zal in Gent om 17.00 uur van start gaan.

Die relaties tussen de kabinetten van Nederland en België "zijn uitstekend", zegt Anick van Calster, ambassadeur van België in Nederland. Er hebben zich al kennismakingsgesprekken tussen de nodige ministers en staatssecretarissen plaatsgevonden. "Vandaag krijgen wij een voortzetting van die gesprekken", zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Thema's

Gezien het groot aantal ministers dat meereist naar België, zullen er ook veel onderwerpen besproken worden. Van Calster, die zelf ook aanwezig zal zijn bij de gesprekken, vat het samen in drie thema's. "Veiligheid, duurzaamheid en de grensoverschrijdende samenwerking."

Samenwerking defensie

Het thema Oekraïne ligt ook op tafel in België. Daarin trekken de buurlanden al veel samen op. Ook binnen de Europese Unie en de NAVO zijn Nederland en België samen actief "om te kijken wat er mogelijk is om samen te doen". Zeker nu de oorlog in Oekraïne "de hele beleving rond veiligheid en defensie veranderd".

Op het gebied van defensie werkte Nederland en België - die allebei het defensiebudget willen opkrikken - ook al nauw samen, met bijvoorbeeld een gemeenschappelijke commando van de marine en een gemeenschappelijke bewaking van het luchtruim. Ook de special forces werken samen en er zijn ook trajecten om gezamenlijk materiaal aan te kopen en te ontwikkelen. "Wij gaan kijken of wij daar ook andere bevriende landen bij kunnen betrekken", aldus de ambassadeur.

NAVO

Frans Osinga, te gast bij Goedemorgen Nederland, is brigadegeneraal bij de luchtmacht ziet dat er meer bereidheid is om te investeren defensie. "Wat in Oekraïne gebeurt, gaat eigenlijk over de veiligheid van heel Europa", zegt Osinga.

Waar de NAVO eerst nog 'brain dead' was, zoals Franse president Emmanuel Macron het ooit omschreef, "zie je nu dat de NAVO zijn rol naar zich toetrekt". Met als voorbeeld dat Zweden en Finland misschien gaan toetreden en landen die steeds meer richting de NAVO-norm toetrekken. "Maar vanuit defensie moeten wij van heel ver komen", voegt Osinga nog toe. "Willen we echt een effectieve verdediging opzetten, dan is die 2 procent misschien niet eens genoeg."

LEES OOK: Sjoerdsma (D66): Rutte mag EU-kandidaatstelling Oekraïne niet vetoën


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau