main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2022 — 07:53

Ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel communiceerde via privémail

Voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is niet de enige die zijn privémail op werk gebruikte. Ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel maakte tijdens de coronacrisis gebruik van zijn eigen gmail-account om met bewindspersonen, ambtenaren, OMT-leden en collega’s van het RIVM te communiceren.

Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM tegenover de Volkskrant. “Gezien de grote hoeveelheden e-mail die hij ontving, maakte dit zijn werk gemakkelijker.” De RIVM-systemen waren op de verschillende plekken waar Van Dissel werkte volgens de woordvoerder “niet altijd even bruikbaar”. Zo kon het soms “lang duren om in te loggen” en was het “lastig” om grotere bestanden te versturen.

Het gebruik van privé-accounts door ambtenaren of bewindspersonen wordt sterk afgeraden, omdat dit veiligheidsrisico’s oplevert. Daarnaast bestaat de kans dat communicatie zich aan het zicht onttrekt. Zo worden de mails van privé-accounts vaak niet vrijgegeven na een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De Tweede Kamer krijgt er ook niet per definitie inzage in, tijdens bijvoorbeeld een parlementaire enquête.

Volgens het RIVM was Van Dissel zich bewust van de veiligheidsrisico’s. Hij gebruikte zijn privémail “daarom niet voor (departementaal) vertrouwelijke stukken”, zo schrijft De Volkskrant. Uit door het ministerie van Volksgezondheid gepubliceerde WOB-stukken blijkt echter dat sommige bijlagen van Van Dissels mails niet openbaar gemaakt worden omdat ze dermate vertrouwelijk zijn.

‘Je hebt ook de verdenking op je’

“We hebben hier net een discussie over gehad, en dan blijkt dit nog zo te zijn”, zegt minister van Onderwijs Dennis Wiersma, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1.  “Ik zie ook dat de Kamer vragen heeft gesteld aan alle bewindspersonen, en dat lijkt me goed.”

Wiersma mailt zelf niet vanuit zijn privémail, zo zegt hij. “Ze zeggen soms dat het ingewikkeld is. Maar dan moet je toch echt aangeven bij het ministerie dat ze het makkelijker moet maken”, geeft hij aan. Daarmee doelt hij op het feit dat ook De Jonge de ingewikkeldheid van de systemen aanvoerde  als reden. ‘Soms zit je te rommelen met wachtwoorden die gewoon te vaak ververst moeten worden, waardoor je niet meer weet welk wachtwoord je had ingegeven’, zei hij.

“Het kan natuurlijk niet een soort snelweg zijn om dan maar op een andere manier iets te gaan doen. Want je hebt ook de verdenking op je dat je iets achterhoudt. Dat alleen al is reden om het niet te doen.”

LEES OOK: ‘Hugo de Jonge heeft een te groot ego’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier