Ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel communiceerde via privémail
Voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is niet de enige die zijn privémail op werk gebruikte. Ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel maakte tijdens de coronacrisis gebruik van zijn eigen gmail-account om met bewindspersonen, ambtenaren, OMT-leden en collega’s van het RIVM te communiceren.
Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM tegenover de Volkskrant. “Gezien de grote hoeveelheden e-mail die hij ontving, maakte dit zijn werk gemakkelijker.” De RIVM-systemen waren op de verschillende plekken waar Van Dissel werkte volgens de woordvoerder “niet altijd even bruikbaar”. Zo kon het soms “lang duren om in te loggen” en was het “lastig” om grotere bestanden te versturen.
Het gebruik van privé-accounts door ambtenaren of bewindspersonen wordt sterk afgeraden, omdat dit veiligheidsrisico’s oplevert. Daarnaast bestaat de kans dat communicatie zich aan het zicht onttrekt. Zo worden de mails van privé-accounts vaak niet vrijgegeven na een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De Tweede Kamer krijgt er ook niet per definitie inzage in, tijdens bijvoorbeeld een parlementaire enquête.
Volgens het RIVM was Van Dissel zich bewust van de veiligheidsrisico’s. Hij gebruikte zijn privémail “daarom niet voor (departementaal) vertrouwelijke stukken”, zo schrijft De Volkskrant. Uit door het ministerie van Volksgezondheid gepubliceerde WOB-stukken blijkt echter dat sommige bijlagen van Van Dissels mails niet openbaar gemaakt worden omdat ze dermate vertrouwelijk zijn.
‘Je hebt ook de verdenking op je’
“We hebben hier net een discussie over gehad, en dan blijkt dit nog zo te zijn”, zegt minister van Onderwijs Dennis Wiersma, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik zie ook dat de Kamer vragen heeft gesteld aan alle bewindspersonen, en dat lijkt me goed.”
Wiersma mailt zelf niet vanuit zijn privémail, zo zegt hij. “Ze zeggen soms dat het ingewikkeld is. Maar dan moet je toch echt aangeven bij het ministerie dat ze het makkelijker moet maken”, geeft hij aan. Daarmee doelt hij op het feit dat ook De Jonge de ingewikkeldheid van de systemen aanvoerde als reden. ‘Soms zit je te rommelen met wachtwoorden die gewoon te vaak ververst moeten worden, waardoor je niet meer weet welk wachtwoord je had ingegeven’, zei hij.
“Het kan natuurlijk niet een soort snelweg zijn om dan maar op een andere manier iets te gaan doen. Want je hebt ook de verdenking op je dat je iets achterhoudt. Dat alleen al is reden om het niet te doen.”
LEES OOK: ‘Hugo de Jonge heeft een te groot ego’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Haagse Lobby
Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
- Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
- Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Het Indiase staalconcern Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, heeft in het afgelopen kwartaal verlies geleden. Het concern had last van een…
Lees meerHet dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…
Lees meerDe klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…
Lees meerHet Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…
Lees meerHet hele stelsel van toeslagen moet op de schop, zegt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO1. Sterker nog: het stelsel moet overbodig gemaakt…
Lees meerEr lijkt maar geen einde te komen aan de chaos op Schiphol. Meerdere belangenpartijen rondom de luchthaven staan lijnrecht tegenover elkaar. Luchtvaartmaatschappijen, afhandelaars en Schiphol…
Lees meerVolgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…
Lees meerIran stelt “tienduizenden” gevangenen, onder wie velen die tijdens recente protesten tegen het islamitische regime om veiligheidsredenen zijn gearresteerd, op vrije voeten. Dat meldt de…
Lees meerDe rek is eruit, vindt FNV-voorman Tuur Elzinga. De vakbondsvereniging waarschuwt voor een storm aan stakingen, die zijn weerga niet kent. “Februari wordt de stakingsmaand.”…
Lees meerIn ieder geval één schrijver die op sociale media opgekomen is voor auteur Pim Lammers wordt nu ook bedreigd. Dat zegt Geneviève Waldmann, de voorzitter…
Lees meerDe komst van het bindend correctief referendum is nodig om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Dat zegt SP-leider Lilian Marijnissen. Haar partij verdedigt…
Lees meerNadat de VS zaterdag een Chinese spionageballon uit de lucht schoot zal de relatie tussen beide naties opnieuw getest worden. Volgens directeur politieke zaken van…
Lees meerDe lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…
Lees meerDirecteur van het jeugdeducatiefonds Hans Spekman zag de aanvragen van ouders bij zijn fonds verdrievoudigen het afgelopen jaar. Vanuit dat fonds kunnen ouders een bijdrage…
Lees meerWereldleiders en deskundigen komen vandaag samen op Barbados om te praten over maatregelen tegen antibioticaresistentie. Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) sterven jaarlijks wereldwijd al zo’n…
Lees meer