main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2022 — 07:53

Ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel communiceerde via privémail

Voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is niet de enige die zijn privémail op werk gebruikte. Ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel maakte tijdens de coronacrisis gebruik van zijn eigen gmail-account om met bewindspersonen, ambtenaren, OMT-leden en collega’s van het RIVM te communiceren.

Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM tegenover de Volkskrant. “Gezien de grote hoeveelheden e-mail die hij ontving, maakte dit zijn werk gemakkelijker.” De RIVM-systemen waren op de verschillende plekken waar Van Dissel werkte volgens de woordvoerder “niet altijd even bruikbaar”. Zo kon het soms “lang duren om in te loggen” en was het “lastig” om grotere bestanden te versturen.

Het gebruik van privé-accounts door ambtenaren of bewindspersonen wordt sterk afgeraden, omdat dit veiligheidsrisico’s oplevert. Daarnaast bestaat de kans dat communicatie zich aan het zicht onttrekt. Zo worden de mails van privé-accounts vaak niet vrijgegeven na een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De Tweede Kamer krijgt er ook niet per definitie inzage in, tijdens bijvoorbeeld een parlementaire enquête.

Volgens het RIVM was Van Dissel zich bewust van de veiligheidsrisico’s. Hij gebruikte zijn privémail “daarom niet voor (departementaal) vertrouwelijke stukken”, zo schrijft De Volkskrant. Uit door het ministerie van Volksgezondheid gepubliceerde WOB-stukken blijkt echter dat sommige bijlagen van Van Dissels mails niet openbaar gemaakt worden omdat ze dermate vertrouwelijk zijn.

‘Je hebt ook de verdenking op je’

“We hebben hier net een discussie over gehad, en dan blijkt dit nog zo te zijn”, zegt minister van Onderwijs Dennis Wiersma, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1.  “Ik zie ook dat de Kamer vragen heeft gesteld aan alle bewindspersonen, en dat lijkt me goed.”

Wiersma mailt zelf niet vanuit zijn privémail, zo zegt hij. “Ze zeggen soms dat het ingewikkeld is. Maar dan moet je toch echt aangeven bij het ministerie dat ze het makkelijker moet maken”, geeft hij aan. Daarmee doelt hij op het feit dat ook De Jonge de ingewikkeldheid van de systemen aanvoerde  als reden. ‘Soms zit je te rommelen met wachtwoorden die gewoon te vaak ververst moeten worden, waardoor je niet meer weet welk wachtwoord je had ingegeven’, zei hij.

“Het kan natuurlijk niet een soort snelweg zijn om dan maar op een andere manier iets te gaan doen. Want je hebt ook de verdenking op je dat je iets achterhoudt. Dat alleen al is reden om het niet te doen.”

LEES OOK: ‘Hugo de Jonge heeft een te groot ego’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer