Invictus Games nu al een groot succes: ‘De verhalen en beelden zijn zo emotioneel’
De Invictus Games in Den Haag zijn in volle gang. Bij dit internationale sportevenement strijden fysiek of mentaal gewonde oud-militairen om de medailles, maar centraal staat hun herstel. Maar liefst 500 deelnemers doen mee uit 20 verschillende landen.
Het evenement in Den Haag kreeg ook hoog bezoek van Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. "Dat was fantastisch", zegt Conny Wenting, CEO van de Invictus Games Den Haag 2020 bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Wenting is al jaren bezig met het evenement. Al helemaal omdat het twee jaar werd uitgesteld vanwege de coronapandemie. "Dat het nu eindelijk hier in Den Haag plaatsvindt en dat zij (Prins Harry en Markle, red.) erbij zijn is geweldig."
Belang Invictus Games
Het is nog een "hele klus" geweest om de Invictus Games naar Nederland te krijgen, legt Wenting uit. "In eerste instantie leek het erop dat het evenement zo groot werd, dat ze ermee wilden stoppen. Maar de nalatenschap en kracht van sport in revalidatie is zo fantastisch dat zij op een gegeven moment toch besloten om het door te zetten en nog meer te professionaliseren."
Er staan weliswaar medailles op het spel bij de Invictus Games, maar "meedoen is belangrijker dan winnen", aldus Wenting. "De kracht van sport is de volgende stap in heling." En het dient als revalidatie "van militairen die fysiek of mentaal gewond zijn". Het mooiste vindt Wenting het bij elkaar brengen van een "nog grotere community", omdat de "impact op deze gezinnen ook gigantisch is".
Gele bankje
Wenting gaat verder: "Wij willen inspirerende verhalen vertellen om het niet alleen voor deze doelgroep toepasselijk te laten zijn, maar ook veel breder in Nederland." Daarvoor staan er gele bankjes bij de Invictus Games, waar mensen dan op kunnen om "verhalen met elkaar te delen". Dat initiatief wordt mogelijk overgedragen aan volgende evenementen, zegt Wenting. "Om het gele bankje wereldwijd als symbool neer te zetten dat mensen verhalen met elkaar delen om een volgende stap in hun helingsproces te zetten."
Kolonel Han Bouwmeester, te gast bij Goedemorgen Nederland, ziet dat iets symbolisch als het gele bankje verbroederd. "Het is juist de verbondenheid die het uitspreekt. Het creëert een 'band of brothers'. Je hebt samen met elkaar in de shit gezeten. Tot aan de knieën in de modder, onder druk, angst. Er sterven maatjes van je. Dat doet iets met een mens." Ook na de oorlogstijd is er dat gevoel van saamhorigheid. "Als je elkaar weer ziet, hoef je elkaar heel weinig uit te leggen. Die band is er gewoon."
"De verhalen die hier verteld worden en de beelden die wij hier zien zijn zo emotioneel. Als dat je niet raakt. Het is gewoon fantastisch", sluit de CEO af.
LEES OOK: Invictus Games brengen gevoel van kameraadschap weer terug: ‘Onoverwinnelijk ten top’