Lastenverzwaring komt waarschijnlijk terecht bij bedrijven: ‘Lastig in te schatten wat dit gaat betekenen’
De belastingen gaan omhoog, maar in hoeverre, en bij wie komt die rekening terecht? Dat de lastenverzwaring er komt is zo goed als zeker, maar wat deze precies inhoudt allesbehalve. Vermoedelijk gaan bedrijven en vermogende mensen, de rekening betalen maar er wordt nog druk over onderhandeld door de coalitiepartners.
Premier Rutte waarschuwde gisteren voor een miljardentekort op de begroting, die onder andere is ontstaan door de oorlog in Oekraïne. Er is dan ook ontzettend veel geld nodig: waarschijnlijk meer dan tien miljard.
Dus wordt er nagedacht om ondernemers die winsten hebben van meer dan twee ton, meer belasting te laten betalen. Ook zou het kunnen dat de overdrachtsbelasting voor een tweede huis omhoog gaat, zo vertelde politiek verslaggever voor WNL bij Op1 gisteren.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Bedrijven en mensen met veel geld moeten meer belasting gaan betalen, waarschuwde premier Rutte vandaag. @TvanGroningen: ‘’De VVD moet hier twee belangrijke thema’s inleveren, wat staat daar dan tegenover bij de andere partijen?’’ #Op1 pic.twitter.com/tKxmC7Osse
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) April 14, 2022
"Het gaat hier in principe niet om de kleine ondernemers, dus dan zit je vaker aan bv's te denken", legt econoom Nic Vrieselaar uit in Goedemorgen Nederland. "Het kabinet wil niet zo veel tornen aan de inkomstenbelasting, waar veel kleine ondernemers en werknemers in zitten. Maar het gaat dan vooral om de iets grotere klein- en middenbedrijven."
'Je wil voorkomen dat ze vertrekken naar het buitenland'
Volgens Vrieselaar is het lastig om in te schatten wat dit precies gaat betekenen. "In principe is er best wat voor te zeggen dat bedrijven meer belasting betalen, omdat ze natuurlijk ook gebruikmaken van de Nederlandse infrastructuur en kenniseconomie", zegt Vrieselaar. "Maar je wil natuurlijk voorkomen dat ze zo zwaar worden belast dat ze vertrekken naar het buitenland."
De vraag is of de rekening op deze manier niet alsnog bij de burgers terechtkomt, omdat de hogere belasting door de bedrijven wordt doorberekend aan de klant. "Dat hangt heel erg van de sector af, of je dat ook kunt doorberekenen zonder klanten te verliezen", zegt Vrieselaar.
'Je wil dat belasting op inkomen omlaaggaat'
"Je wil het liefst dat de belasting omhooggaat op het inkomen op vermogen. Want het is natuurlijk heel vervelend als je bijvoorbeeld spaargeld hebt, en dat spaargeld wordt belast, terwijl je daar misschien heel weinig inkomen over hebt omdat de rente zo laag is", vervolgt de econoom. "Dat komt omdat we in Nederland onze sociale voorzieningen vooral betalen met inkomen uit arbeid." Volgens Vrieselaar "knelt dat een beetje" door het personeelstekort en de vergrijzing. "Dus we willen graag dat werken hier loont. Maar gek genoeg belasten we werk heel zwaar, en het geld verdienen met bijvoorbeeld rentenieren belasten we niet of nauwelijks. Dus je wil eigenlijk dat de belasting op inkomen omlaaggaat."