main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 april 2022 — 10:32

Biden verwijt Poetin genocide: ‘Die term is door de politiek gekaapt’

Amerikaanse president Joe Biden spreekt voor het eerst van genocide in Oekraïne door zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Biden sprak zich eerder uit over Poetin door hem een oorlogsmisdadiger te noemen, maar de woorden van volkerenmoord nam de Amerikaan nog niet eerder in de mond.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt in zijn dagelijkse videoboodschap vaker over genocide door Poetin. Daar sluit Biden zich nu dus bij aan, toen hij gisteren in Iowa een speech hield over de gestegen brandstofprijzen. “Je gezinsinkomen, de mogelijkheid om je tank vol te gooien. Niets mag afhangen van of een dictator de oorlog verklaart en genocide pleegt.”

Later nam Biden, toen hij voor een groep Amerikaanse journalisten stond, zijn woorden niet terug. “Ik noemde het genocide, omdat het steeds duidelijker wordt dat Poetin gewoon probeert het idee uit te roeien om zelfs Oekraïens te kunnen zijn. Het bewijs stapelt zich op van de afschuwelijke daden van de Russen in Oekraïne.”

Internationale juristen

Het is uiteindelijk aan internationale juristen om te bepalen of er ook daadwerkelijk sprake is van genocide. Dat benadrukte Biden ook. “Je moet hier erg mee oppassen”, reageert kolonel Han Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op de woorden van Biden. Zeker als het om de term genocide gaat, “die eigenlijk door de politiek gekaapt is”, om “er iets heel vreselijks” mee aan te duiden. Namelijk dat er heel veel mensen omkomen, verklaart de kolonel.

Juridisch heeft genocide een andere betekenis, gaat Bouwmeester verder. “Er moet echt wel een bedoeling achter zitten om een heel volk of een hele groep mensen met een bepaalde religie of cultuur stelselmatig machinaal uit te moorden.”

‘Denazificatie’ waar Poetin van spreekt, is “iets anders dan stelselmatig de hele Oekraïense bevolking uitmoorden”, zegt Bouwmeester, die liever de juridische term van genocide volgt. “Gelukkig zinspeelt Biden daar ook op, dat hij eigenlijk zegt dat het aan de juristen is om het te bekijken.”

LEES OOK: Poetin in gesprek met Loekasjenko: ‘Hij hoopt op actievere bijdrage aan zijn oorlog in Oekraïne’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer