Gemeente wil vluchtelingenkamp dat is opgezet door particulieren weghebben: ‘Geen goed signaal’
De gemeente Twenterand is het er niet mee eens dat een groep particulieren een tijdelijk vluchtelingenkamp voor Oekraïners in Vriezenveen heeft opgetuigd. Het kamp moet weg, vindt de Overijsselse gemeente, want die heeft nog niet besloten over de vergunning.
In totaal verblijven er op het terrein inmiddels ongeveer veertig vluchtelingen, zo schrijft De Telegraaf. Ze verblijven in stacaravan. Die zijn daar speciaal voor hen neergezet door een groep particulieren, op het terrein van één van hen. De groep heeft een vergunning aangevraagd, maar de gemeente eiste dat het kamp binnen twee dagen werd weggehaald. Het mocht er pas weer staan tot er over de vergunning is besloten.
De gemeente legde het kamp een last onder dwangsom op, waarop de groep naar de rechter stapte, die de maatregel schorste. Volgens de advocaat van een van de intiatiefnemers, Erhard Koekoek, komt dit onder meer omdat de termijn van twee dagen om het kamp op te ruimen als niet reëel werd gezien. Een aantal dagen na de uitspraak hebben de vluchtelingen de stacaravans in gebruik genomen.
De rechter bekijkt dinsdag de schorsing in stand blijft, of dat deze wordt opgeheven. Het kan ook zijn dat de schorsing deels wordt opgeheven en dat het kamp over bijvoorbeeld een aantal weken alsnog weg moet.
'Dit is geen goed signaal'
CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch reageert enigszins teleurgesteld op dit nieuws. "We hebben een hele grote opgave om die mensen op te vangen, en de burgers doen dat, mensen doen dat zelf. Dan vind ik ook dat een gemeente daarin mee moet denken", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Ik ken de individuele situatie hier niet. Maar als het niet op A mag, moet de gemeente ook met een alternatief komen. Dit is geen goed signaal, wat de gemeente hier afgeeft." Volgens de CDA'er moeten alle initiatieven gesteund worden.