Geen verrassing dat minister De Jonge mag aanblijven, zegt Hans van Soest (AD)
Politiek verslaggever Hans van Soest (AD) is allesbehalve verbaasd dat Hugo de Jonge zijn functie als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening mag blijven bekleden, na het 'mondkapjesdebat' van afgelopen donderdag. Waarom? ''Omdat voorafgaand aan het debat al wel duidelijk was dat een meerderheid van de Tweede Kamer de gebeurtenissen niet erg genoeg vond,'' verklaart hij resoluut.
Op de agenda stond tenslotte niet een debat over de gebeurtenissen rondom Sywert van Lienden, maar over het feit dat minister Hugo de Jonge - toen nog als minister van Volksgezondheid - stelde niet betrokken te zijn geweest bij de deal. Inmiddels is bekend dat hij wel degelijk contact onderhield met Sywert van Lienden over de deal.
In het debat bood De Jonge daar meermaals zijn excuses voor aan. Maar ook koos hij ervoor de Kamer ervan te beschuldigen dat zij veel te gemakkelijk 'schande!' roepen, zegt Van Soest bij In de Kantine op NPO Radio 1. Volgens Van Soest is die verdedigingstactiek niet vreemd: "Als je de volledige waarheid zou spreken, word je meteen politiek afgemaakt." Dat maakt de bestuurscultuur ook zo lastig te doorbreken, voegt hij eraan toe.
Staatsrechtelijk nieuw
Voor een deel van de kiezers heeft Hugo de Jonge al afgedaan en die zijn alleen maar bevestigd in hun beeld dat je weg kunt komen met liegen, zegt Van Soest. Maar uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat de grootste oorzaak van het weinige vertrouwen in de politiek komt doordat burgers politici incompetent vinden. Ze vinden politici "mensen die alleen maar bezig zijn met ruzie maken en niet met mijn problemen, zoals de woningbouw en de zorg." Dat is een belangrijk, ietwat onderbelicht, sentiment in de samenleving, zegt Van Soest.
Dat dit debat ging over handelingen van een minister in zijn oude rol als minister van Volksgezondheid, is een ''staatsrechtelijk novum'' zegt Van Soest. Maar het staatsrecht is niet in beton gegoten, vervolgt hij, ''het is maar net wat je er als politiek van maakt''.