Inflatie stijgt naar ongekende hoogte van 9,7 procent, maar ‘tegen de herfst zal het weer zakken’
De aflopen maand is de inflatie in Nederland opgelopen tot 9,7 procent. Het is het hoogste cijfer sinds april 1976. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "We zien vooral dat de energieprijzen heel hard stijgen", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS.
Van Mulligen zegt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat mensen die al een vast energiecontract hebben, weinig van de inflatie merken. Het is vooral terug te zien in de nieuwe energiecontracten van energieleveranciers. "Wie nu een contract afsluit, betaalt ruim twee en een half keer meer dan een jaar geleden."
De inflatie is dus voornamelijk te wijten aan de stijgende energiekosten, maar ook andere bestedingen worden steeds duurder, zoals voedingsmiddelen. "Die waren in maart van dit jaar zo'n 6,5 procent duurder dan vorig jaar." In februari was die prijsstijging nog 5 procent.
'Ongekend hoog'
"Als je alleen naar het cijfer kijkt, dan is dat ongekend hoog", zegt Edin Mujagic. De econoom plaatst er een kanttekening bij, omdat de inflatie voornamelijk komt door de gas -en stroomprijzen. "Dat is, hoe gek het ook klinkt, goed nieuws. Het is namelijk niet te verwachten dat de prijzen van gas en stroom jaar in jaar uit zo hard zullen blijven stijgen. We weten waar de stijging door komt: Rusland is Oekraïne binnengevallen. Dat heeft gevolgen voor de gasmarkt."
Volgens Mujagic is er nog een andere factor die ook wegebt. "Na de coronapandemie zijn wij met z'n allen van opluchting gaan shoppen", legt hij uit. De vraag naar goederen en diensten nam dus enorm toe. "Die twee factoren treden samen op en jagen de prijzen omhoog."
Mujagic verwacht dat als de oorlog in Oekraïne stopt, de gasprijzen weer zullen dalen. Daarnaast denkt hij dat men de enorme vraag naar goederen en diensten niet kan volhouden. "We kunnen dat maar voor even doen, omdat wij in 2020 noodgedwongen gespaard hebben."
Oorlog
Dan rijst natuurlijk de vraag wanneer Rusland en Oekraïne de wapens neerleggen. Oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif denkt niet dat de oorlog nog heel lang gaat duren. "De intensiteit is zo hoog in deze oorlog, dat kun je niet vol blijven houden qua verliezen."
Wat ook meespeelt volgens De Kruif is dat de Russen "de beslissing zoeken en de Donbas willen innemen". Dat lukt of dat lukt niet, voegt De Kruif eraan toe. "En dan zit je in de situatie dat je gaat onderhandelen."
Prijsdaling 'zal niet snel zijn'
Als de oorlog dan is afgelopen, zullen de prijzen weer gaan dalen, maar "dat zal niet heel snel zijn", legt Mujagic uit. Dat komt omdat energie en de goederen en diensten met elkaar te maken hebben. "Het effect van inflatie gaat nog doorlopen en de kans is heel groot dat deze de komende maanden nog hoger wordt. Als de situatie in Oekraïne niet uit de hand loopt, mag je ervan uitgaan dat tegen de herfst van dit jaar de inflatie weer gaat zakken."
Een zakkende inflatie wil overigens niet zeggen dat de prijzen dan ook meteen dalen, voegt de econoom eraan toe. "Het betekent wel dat ze minder hard gaan stijgen." En binnen dat kader zullen de prijzen van gas en stroom "wel degelijk en behoorlijk zakken".
Wat is inflatie eigenlijk? Stand van Nederland legde het eerder al eens uit in een heldere video.