Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA’er Bontenbal pleit voor kleine kerncentrales: ‘Europa blijft achter’

Peter Visser

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal pleit voor de ontwikkeling en bouw van kleine modulaire kernreactoren. Met de komst van de reactoren zou Nederland sneller niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, denkt de christendemocraat. Deze veel kleinere reactoren zijn sneller te realiseren en flexibeler in te zetten.

Volgens Bontenbal moet het kabinet kijken welke wetten en regels snelle bouw van deze reactoren waar kunnen maken, bepleit hij in een actieplan. De kleine reactoren leveren minder vermogen dan de traditionele, maar kunnen makkelijker en sneller worden geïnstalleerd.

Het kabinet moet wat hem betreft snel om tafel met gelijkgestemde Europese lidstaten om kennis en krachten te bundelen in een ambitieus innovatieprogramma. Hij vindt dat ook Nederland flink moet investeren in nucleaire kennis.

'Europa blijft achter'

"Het Verenigd Koninkrijk is er al lang mee bezig. In Canada wordt eraan gewerkt, in de Verenigde Staten. Europa blijft eigenlijk achter", zegt Bontenbal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "De Amerikanen denken dat ze ergens tussen 2025 en 2030 een kleine centrale kunnen realiseren. Ik denk dat het voor Nederland zou moeten lukken om er ook voor 2030 een te bouwen." De realisatie van meerdere kleine centrales is volgens hem haalbaar "in de beginjaren na 2030".

Bontenbal wil dat het kabinet de komst van kleine kernreactoren "in Europa een volwaardig onderdeel gaat maken van het Europees klimaatbeleid". Volgens hem bewijzen het recente alarmerende rapport van VN-klimaatpanel IPCC over de opwarming van de aarde en de oorlog in Oekraïne de noodzaak van "realistische en creatieve oplossingen".

Klachten wegnemen

Een veelgehoorde klacht tegen kernenergie is dat de bouw van grote kerncentrales veel geld en vooral veel tijd kost, en dus geen oplossing biedt voor urgente klimaatproblemen. Bontenbal denkt dat met de komst van de kleine centrales deze klachten veelal weggenomen kunnen worden.

De zogenoemde small modular reactors kunnen bovendien op plekken worden gezet waar normale centrales niet passen, en dat is makkelijker voor de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.

LEES OOK: Focus nog meer op kernenergie door spanningen met Rusland: ‘Nederland kan bouwen binnen tijd en budget’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau