Woningeigenaren zien woonlasten harder stijgen dan huurders
De woonlasten voor woningeigenaren stijgen dit jaar harder dan die voor huurders. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen in zijn Atlas van de Lokale Lasten. Woningeigenaren zijn dit jaar 2,9 procent meer kwijt, voor huurders stijgen de lasten met 1,9 procent.
Gemiddeld zijn de kosten voor lokale lasten voor woningbezitters 1486 euro. Daarvan gaat 904 euro naar de gemeente, 189 euro naar de provincie en 392 euro naar het waterschap. Tilburg is met een totaalbedrag aan lokale lasten van 1162 euro het goedkoopst. Huizenbezitters in Bloemendaal zijn met 2405 euro het duurst uit.
OZB
Huizenbezitters zien in Landsmeer en Papendrecht de onroerendezaakbelasting (ozb) het hardst stijgen met respectievelijk 31 en 27 procent. In Weesp, dat op 24 maart onderdeel werd van de gemeente Amsterdam, daalt die belasting juist met 39 procent.
Huurders betalen geen ozb en zijn ook minder heffingen verschuldigd aan het waterschap. In een deel van de gemeenten hoeven ze ook geen rioolheffing te betalen. Dat leidt tot gemiddelde woonlasten van 893 euro. Daarvan gaat 424 euro naar de gemeente, 189 euro naar de provincie en 280 euro aan het waterschap. In Nijmegen zijn huurders met 544 euro het minste kwijt, in Wassenaar met 1226 euro het meest.
Lokale lasten
Andere lokale lasten zijn de toeristenbelasting en de hondenbelasting. Het aandeel gemeenten waar toeristen moeten betalen voor hun verblijf is gestegen naar 89 procent en de belasting zelf werd gemiddeld 4,3 procent hoger. De hondenbelasting werd juist gemiddeld 10 procent lager. Bovendien zette de trend van het afschaffen van de hondenbelasting door. In minder dan de helft van de gemeenten moeten baasjes nog die speciale belasting voor het bezit van hun hond of honden voldoen.
LEES OOK: Kabinet overweegt bouwlocaties met dwang aan te wijzen om woningnood op te lossen
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer