VS komen met nieuwe dollarsanctie tegen Rusland: ‘Betwijfel of dit het grote verschil gaat maken’
Rusland mag zijn staatsschuld niet meer betalen vanaf rekeningen in dollars die het land heeft bij Amerikaanse financiële instellingen. Die nieuwe sanctie heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën Rusland opgelegd vanwege de inval van dat land in Oekraïne.
"Dit is onderdeel van het plan om Rusland financieel af te knijpen", zegt FD-journalist Jean Dohmen erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar het grote punt is natuurlijk: zolang er nog heel veel gas en olie wordt gekocht door westerse landen van Rusland, blijft er een stroom deviezen naar Poetin toegaan. Dus dit helpt ook wel weer wat, maar of dit het hele grote verschil gaat maken betwijfel ik."
De sanctie moet Rusland dwingen om te kiezen uit drie minder aantrekkelijke opties, aldus een woordvoerder van het ministerie. Moskou kan kiezen om staatsschulden te betalen in dollars die het in eigen land in reserve heeft, nieuwe inkomsten direct weer uit te geven of wanbetaler te worden. Al die opties verzwakken de economie van Rusland, is het idee achter de maatregel.
Compleet embargo op olie en gas
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken eiste deze week nog de zwaarste sancties, en de vraag is of deze nieuwe sanctie daar toe behoort. Maar kolonel Han Bouwmeester, denkt dat het niet onverstandig is om enigszins voorzichtig te zijn. "Ik sta best wel voor krachtige maatregelen. Maar vergelijk het met iemand de keel dichtknijpen: je kunt ook te lang doorgaan, zodat die totaal geen lucht meer krijgt, en dan ben ik benieuwd wat Poetin gaat doen", legt hij uit. "Je moet dat wel in het achterhoofd houden: elke keer goed de consequenties overzien."
Na de schokkende taferelen in Boetsja, waar meer dan 400 burgers vermoord zijn door de Russen, vraagt men zich af wat er nog nodig is om wel de zwaarste sancties in te voeren. Dat zou betekenen dat er geen Russisch gas en olie meer wordt afgenomen. "Je moet daarmee oppassen", benadrukt Bouwmeester opnieuw. "Je wilt nog mogelijkheden hebben om verder te escaleren."
Dohmen plaatst daar een kanttekening bij. "Ik vind het wel een probleem worden", zegt hij. "Rusland lijkt zich voor te bereiden op een groot offensief om de Donbas te gaan veroveren. Tot nu toe is het Westen er kennelijk onvoldoende in geslaagd om Rusland echt af te remmen. Dus ik snap dat de frustratie wel steeds groter wordt." Volgens Dohmen zal het Westen de Russische president toch "op de één of andere manier" een heel duidelijk signaal moeten geven. "Dat genoeg ook genoeg is." Volgens de financieel journalist hebben we de handrem aanstaan als het gaat om de sancties, en de vraag is of de boodschap wel bij het Kremlin overkomt.
'Poetin heeft helemaal geen escalaties nodig'
Universitair docent internationaal strafrecht Marieke de Hoon, ook te gast in Goedemorgen Nederland, vult Dohmen aan. "Poetin heeft helemaal geen escalaties nodig, anders verzint hij ze wel", zegt zij. "Deze invasie is gelegitimeerd vanuit Rusland met de speech dat Rusland aangevallen zou worden vanuit Oekraïne, gesteund met buitenlandse strijdkrachten. Dat was helemaal niet waar", benadrukt De Hoon. Zij denkt dat Poetin onder meer doordat de NAVO heeft gezegd Oekraïne niet militair te steunen de overweging heeft gemaakt om het land aan te vallen. "Je moet echt heel duidelijk tegen Poetin zeggen: als je dit doet, dan dit."
LEES OOK: Bloedbad in Boetsja roept vragen op: ‘Mogelijk is dit gedaan uit frustratie’