main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 april 2022 — 11:35

Vervolgen van Russische daders oorlogsmisdaden in Boetsja van groot belang, maar ‘vaak moeilijk’

De verschrikkelijke beelden van vermoorde burgers op straat in Boetsja lijken te wijzen op oorlogsmisdaden. Belangrijke wereldleiders riepen gisteren op om de daders daarvan zo snel mogelijk te vervolgen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Je moet zorgen dat het toegerekend wordt aan specifieke verdachten”, legt universitair docent internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), Marieke de Hoon, uit. “Dat is vaak moeilijk. Want wie is nu precies verantwoordelijk, en heb je die bewijsstap dan ook?”

De Europese Unie heeft aangeboden om Oekraïne te gaan helpen bij het onderzoeken van mogelijke oorlogsmisdaden, en dat is hoopgevend. “Er zijn al jarenlang allerlei samenwerkingsverbanden meer en meer actief binnen Europa om te zorgen dat de verschillende Openbaar Ministeries (OM’s) van verschillende landen ook meer met elkaar samenwerken.”

Dit niet alleen voor de bestrijding van de georganiseerde internationale misdaad, maar ook voor de nationale vervolging van internationale misdrijven. Dat legt De Hoon uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben het Internationaal Strafhof in Den Haag. Maar dat is één hof, en we hebben een hele wereld vol met misdrijven. Dus de kracht van het internationaal strafrecht ligt natuurlijk bij al die opererende OM’s overal ter wereld.”

Met het conflict in Oekraïne wordt de jarenlange versterking van die samenwerking in praktijk gebracht. Landen als Zweden, Duitsland en Polen zijn heel actief in het openen van onderzoeken naar de misdrijven die nu in Oekraïne worden gepleegd, om ze straks te helpen met de berechting. “De winst hiervan is dat er op zo veel verschillende punten onderzoek wordt gedaan dat het bewijs door die samenwerking straks kan worden gedeeld.”

Onderzoek

Maar hoe werkt zo’n onderzoek in de praktijk? “Beeldmateriaal is heel nuttig. Filmpjes die worden gemaakt moeten goed worden beoordeeld op de betrouwbaarheid, gekoppeld aan ooggetuigenverslagen”, zegt De Hoon. Er worden heel veel verklaringen afgenomen. “Dat kan ook via zoom, Teams en Skype enzo, door rechercheurs die weten wat voor vragen ze moeten stellen.”

Dan volgt de moeilijkste stap: het aanwijzen van specifieke verdachten. Als dat lukt kun je een dossier openen en arrestatiebevelen uitvaardigen, vertelt de universitair docent. “Vervolgens kun je dan een dossier openen tegen een verdachte en arrestatiebevelen gaan uitvaardigen, zelfs tegen Poetin. Maar denk ook zeker aan allerlei commandanten die nu hopelijk zo veel mogelijk worden opgepakt in Oekraïne, door de Oekraïense strijdkrachten. Nu zijn het dan krijgsgevangenen, maar als het allemaal ietsjes rustiger wordt kunnen ze ook worden vervolgd in Oekraïne.”

‘Oppakken daders belangrijk voor allerlei langetermijndoelen’

Dat de daders worden berecht is voor “allerlei langetermijndoelen heel erg belangrijk”, stelt De Hoon. “Tegelijkertijd is het uitvaardigen van die arrestatiebevelen, het hele tijd maar zeggen op televisie: hier worden oorlogsmisdaden gepleegd, ook operationeel heel belangrijk”, beklemtoont ze. “Je hoopt daarmee de Russen die aan het vechten zijn te bereiken om de desinformatiecampagne vanuit Rusland te doorbereken. Om tegen hen te zeggen: dit is niet de oorlog die jullie wordt verteld dat jullie aan het vechten zijn.”

De kracht van militairen zit hem namelijk in de moreel, zegt De Hoon. “Als je daaraan iets kan bijdragen, om te zorgen dat zij denken: misschien moeten we dit niet doen, als er maar units zijn die wat minder agressief gaan opereren, is dat al winst.”

LEES OOK: ‘Mensen beginnen voorzichtig te geloven dat rondom Kiev de Russen weg zijn’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer