main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 april 2022 — 11:35

Vervolgen van Russische daders oorlogsmisdaden in Boetsja van groot belang, maar ‘vaak moeilijk’

De verschrikkelijke beelden van vermoorde burgers op straat in Boetsja lijken te wijzen op oorlogsmisdaden. Belangrijke wereldleiders riepen gisteren op om de daders daarvan zo snel mogelijk te vervolgen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Je moet zorgen dat het toegerekend wordt aan specifieke verdachten”, legt universitair docent internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), Marieke de Hoon, uit. “Dat is vaak moeilijk. Want wie is nu precies verantwoordelijk, en heb je die bewijsstap dan ook?”

De Europese Unie heeft aangeboden om Oekraïne te gaan helpen bij het onderzoeken van mogelijke oorlogsmisdaden, en dat is hoopgevend. “Er zijn al jarenlang allerlei samenwerkingsverbanden meer en meer actief binnen Europa om te zorgen dat de verschillende Openbaar Ministeries (OM’s) van verschillende landen ook meer met elkaar samenwerken.”

Dit niet alleen voor de bestrijding van de georganiseerde internationale misdaad, maar ook voor de nationale vervolging van internationale misdrijven. Dat legt De Hoon uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben het Internationaal Strafhof in Den Haag. Maar dat is één hof, en we hebben een hele wereld vol met misdrijven. Dus de kracht van het internationaal strafrecht ligt natuurlijk bij al die opererende OM’s overal ter wereld.”

Met het conflict in Oekraïne wordt de jarenlange versterking van die samenwerking in praktijk gebracht. Landen als Zweden, Duitsland en Polen zijn heel actief in het openen van onderzoeken naar de misdrijven die nu in Oekraïne worden gepleegd, om ze straks te helpen met de berechting. “De winst hiervan is dat er op zo veel verschillende punten onderzoek wordt gedaan dat het bewijs door die samenwerking straks kan worden gedeeld.”

Onderzoek

Maar hoe werkt zo’n onderzoek in de praktijk? “Beeldmateriaal is heel nuttig. Filmpjes die worden gemaakt moeten goed worden beoordeeld op de betrouwbaarheid, gekoppeld aan ooggetuigenverslagen”, zegt De Hoon. Er worden heel veel verklaringen afgenomen. “Dat kan ook via zoom, Teams en Skype enzo, door rechercheurs die weten wat voor vragen ze moeten stellen.”

Dan volgt de moeilijkste stap: het aanwijzen van specifieke verdachten. Als dat lukt kun je een dossier openen en arrestatiebevelen uitvaardigen, vertelt de universitair docent. “Vervolgens kun je dan een dossier openen tegen een verdachte en arrestatiebevelen gaan uitvaardigen, zelfs tegen Poetin. Maar denk ook zeker aan allerlei commandanten die nu hopelijk zo veel mogelijk worden opgepakt in Oekraïne, door de Oekraïense strijdkrachten. Nu zijn het dan krijgsgevangenen, maar als het allemaal ietsjes rustiger wordt kunnen ze ook worden vervolgd in Oekraïne.”

‘Oppakken daders belangrijk voor allerlei langetermijndoelen’

Dat de daders worden berecht is voor “allerlei langetermijndoelen heel erg belangrijk”, stelt De Hoon. “Tegelijkertijd is het uitvaardigen van die arrestatiebevelen, het hele tijd maar zeggen op televisie: hier worden oorlogsmisdaden gepleegd, ook operationeel heel belangrijk”, beklemtoont ze. “Je hoopt daarmee de Russen die aan het vechten zijn te bereiken om de desinformatiecampagne vanuit Rusland te doorbereken. Om tegen hen te zeggen: dit is niet de oorlog die jullie wordt verteld dat jullie aan het vechten zijn.”

De kracht van militairen zit hem namelijk in de moreel, zegt De Hoon. “Als je daaraan iets kan bijdragen, om te zorgen dat zij denken: misschien moeten we dit niet doen, als er maar units zijn die wat minder agressief gaan opereren, is dat al winst.”

LEES OOK: ‘Mensen beginnen voorzichtig te geloven dat rondom Kiev de Russen weg zijn’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: aflevering 2 van Op de Barricade

Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.

Klik hier en kijk deze aflevering van Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Koplopers

Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?

Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.

Cyprus wil leger moderniseren om op termijn NAVO-lid te worden

Cyprus is in gesprek met de Verenigde Staten en de Europese Unie over het moderniseren van de krijgsmacht zodat het land op termijn lid kan…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstratie van zaterdag mag ook niet op de Dam

De pro-Palestijnse demonstratie die voor zaterdag is aangekondigd in Amsterdam, mag niet beginnen op de Dam. De organisatoren moeten zoeken naar een alternatieve locatie voor…

Lees meer

Wopke Hoekstra waarschuwt China voor Europese importtarieven

Wopke Hoekstra, Eurocommissaris Klimaat en Schone Groei, is voorstander van het opleggen van importtarieven aan China, als het land niet stopt met het verstrekken van…

Lees meer

Sam Hagens nieuw gezicht van Goedemorgen Nederland

Journalist Sam Hagens begint 1 januari als presentator bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Daarmee is het presentatieteam van hét ochtendprogramma van de NPO met…

Lees meer

KLM schrapt nog meer vluchten om storm Conall

KLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…

Lees meer

Zorgen bij oppositie over verlies voortrekkersrol steun Oekraïne

Nederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…

Lees meer

Koffieprijs op hoogste niveau in 40 jaar om wereldwijde schaarste

De koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…

Lees meer