Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Mensen beginnen voorzichtig te geloven dat rondom Kiev de Russen weg zijn’

Het bloedbad in Boetsja heeft een behoorlijke indruk achtergelaten op de wereld. Volgens autoriteiten zijn inmiddels meer dan 330 lichamen geborgen in de voorstad van Kiev. In de Oekraïense hoofdstad zelf, lijkt er langzaam iets te veranderen, merkt ook oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen.

Melissen bevond zich vorige week in Nederland, maar is inmiddels weer terug in Kiev. "Toen ik hier vertrok was er nog veel oorlogsgeluid aan de rand van de stad, bij Irpin, bij Boetsja. Er kwamen ook nog steeds raketten Kiev binnen", vertelt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. De situatie is inmiddels veranderd. "Nu ben ik in een stad waar het oorlogs-Kiev zich vermengd met het naoorlogs-Kiev."

Terugkeren naar Kiev

Wegversperringen zijn er nog altijd, maar er komt weer meer verkeer op straat en steeds meer winkels openen hun deuren. "Mensen beginnen voorzichtig te geloven dat rondom Kiev de Russen weg zijn."

Melissen vertelt dat er ook steeds meer mensen terugkeren naar Kiev. "Ik weet ook dat een aantal mensen met elkaar in contact staat en zegt 'kom nu terug'." Toch blijven mensen "wantrouwend ten opzichte van de situatie". Dus in grote getalen terugkeren naar de hoofdstad, daar is nog geen sprake van.

Boetsja

Hoe de vlag erbij hangt in Kiev en Boetsja is een wereld van verschil. Honderden lichamen van burgers liggen daar langs de kant van de weg. Vermoedelijk allemaal weerloos neergeschoten door Russische militairen die het gebied verlieten.

President Volodimir Zelenski bezocht Boetjsa en vermoedt dat het drama in die stad slechts het topje van de ijsberg is. "Dat moeten we nog gaan zien. Ik hoor meer berichten uit verschillende plaatsen, dat mensen zeggen een graf te hebben gevonden waar lichamen in liggen", vertelt Melissen. "Maar je natuurlijk wel kijken wat de doodsoorzaak is en wat er precies is gebeurd."

Onderhandelingen

Zelenski geeft ook aan dat de vredesonderhandelingen met Rusland wel erg moeilijk worden na wat er in Boetjsa is gebeurd. "Onderhandelen is een zeer gevoelig proces", zegt Han Bouwmeester, die als kolonel in het verleden betrokken is geweest bij onderhandelingen in Uruzgan. "Dat is gebaseerd op onderling vertrouwen ten opzichte van elkaar. Dat is er in het begin niet, dat moet opgebouwd worden."

De gesprekken tussen Oekraïne en Rusland zijn al een tijd bezig. Soms werd er online met elkaar gesproken en een aantal keer zaten ze letterlijk met elkaar om tafel. Er is zelfs al een keer op hoger niveau een gesprek gevoerd, in Turkije. "Dit werpt je wel weer terug en heeft zeker een behoorlijke uitwerking op de onderhandelingen, want dit knaagt natuurlijk aan dat vertrouwen. Zeker dat van Oekraïne in Rusland, of ze alles wel nakomen en of ze alles wel netjes doen."

Ondanks alles heeft Zelenski aangegeven nog altijd verder te willen gaan met de onderhandelingen. "Dat betekent ook een proces ingaan om de verschrikkelijke oorlog te bekorten", sluit Bouwmeester af.

LEES OOK: Oekraïne: bloedbad in Boetsja is slechts het topje van de ijsberg


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau