Grote rol weggelegd voor bedrijven om klimaatdoelen te behalen: ‘Er kan een nieuwe industrie ontstaan’
De IPCC komt tot de conclusie dat men per direct aan de slag moet om de klimaatverandering tegen te gaan. Dat schrijft het VN-klimaatpanel in een rapport. Alleen dan is het mogelijk om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen te halveren en zo het klimaatdoel van maximaal 1,5 graden opwarming van de aarde in zicht te houden. De IPCC legt daarbij verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven.
Volgens de IPCC is het belangrijk om meteen in actie te komen en benadrukt dat het belangrijk is om fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energie. Denk aan biobrandstoffen of groene waterstof. Op korte termijn kunnen zij als belangrijk alternatief voor olie, gas en steenkool fungeren.
Dit wordt verder bemoeilijkt nu Europa zo snel mogelijk van het Russische gas af wil en steeds meer landen zien weer heil zien in het gebruik van steenkool als energiebron. Dat kan weer gevolgen hebben voor de klimaatdoelen.
Verantwoordelijkheid bedrijven
IPCC legt in het rapport ook veel verantwoordelijk bij het bedrijfsleven neer. Daar is nog veel winst te behalen. Bedrijven zouden dus ook per direct in actie moeten komen. Een extra probleem op het bord van bedrijven, die net twee zware coronajaren achter de rug hebben en in veel sectoren ook te kampen hebben met grote personeelstekorten.
Toch zien veel ondernemers kansen in klimaatverandering, laat financieel journalist van het FD Jean Dohmen weten bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er moeten energieketels en warmtepompen verkocht worden. Het biedt mogelijkheden, ook dat er een nieuwe industrie kan ontstaan."
'Twee vliegen in één klap'
Het overheersende beeld is dat Europa af wil van het Russische gas, zegt Dohmen. "Er is dus ook een kans om versneld die energietransitie te doen en te zorgen dat wij onze energievoorziening vergroenen. Dan slaan wij twee vliegen in één klap", aldus de financieel journalist, die aangeeft dat Europa eigenlijk geen keuze heeft. Enerzijds omdat "wij minder geopolitiek afhankelijk willen zijn van Poetin" en anderzijds dat er "een rapport is dat er niet om liegt".
Overigens denkt Dohmen dat de roep om steenkolen "tijdelijk" is. "Ik voorzie niet wij langdurig aan de slag gaan met kolen of bruinkool in Duitsland", zegt Dohmen, die ook weet dat het een alternatieve energievoorziening regelen niet over een nacht ijs gaat. "Daar hadden we eigenlijk tien jaar eerder mee moeten beginnen, maar dat hebben we niet gedaan omdat het Russische gas zo goedkoop en bereikbaar was en wij daarmee onze huizen warm konden stoken. Dus we zitten in dubbel opzicht met de gebakken peren."
LEES OOK: Gasunietopman Fennema: Nederland kan in 2025 zonder Russisch gas