Gemeentes vragen provincies en ministeries om hulp bij vluchtelingenopvang: ‘We hebben mensen nodig’
Overal in Nederland worden er opvangplekken gecreëerd voor Oekraïense vluchtelingen. Het is voor veel gemeenten een behoorlijke opgave, al hebben ze in Haarlemmermeer binnen enkele weken tijd bijna duizend plekken vrijgemaakt. De vluchtelingen kunnen vooral terecht in hotels en bij gastgezinnen.
De meeste Oekraïners vinden in Haarlemmermeer tijdelijk onderdak in hotels. Vooralsnog is daar voldoende plek. Het paasweekend en de meivakantie kunnen echter voor wat problemen zorgen voor de opvang. "Het gaat heel spannend worden", zegt de burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Schiphol verwacht ook weer een ouderwetse drukke zomer. Dat betekent dat de hotels weer vol gaan stromen."
Dus moet er gekeken worden naar een alternatief. Bijvoorbeeld het ombouwen kantoorgebouwen. "Zodat de vluchtelingen kunnen verhuizen naar units waar ze langer kunnen blijven."
Dat kost echter tijd, dus moeten er snel goede afspraken gemaakt worden met de hotels. Dat gaat volgens Schuurmans erg goed en gemakkelijk. "We hebben te maken met hotelmanagers met een groot hart. Die doen dit niet alleen omdat ze plek hebben. Ze doen het ook omdat ze merken dat ze maatschappelijk kunnen bijdragen aan een groot probleem."
Gastgezinnen
Dan is er ook nog een groep vluchtelingen die bij mensen thuis wordt opgevangen. "Vrij veel worden opgevangen door de Oekraïense gemeenschap die al in Haarlemmermeer woont. Wat je ziet is dat ze elkaar echt kunnen helpen om allerlei zaken te regelen die moeilijker zijn als je bij een gastgezin zou zijn."
Veel gezinnen openden hun deuren voor Oekraïense vluchtelingen, maar toch was er een aantal dat spijt had. Ook in de gemeente Haarlemmermeer was dat het geval, "omdat het toch wel een zware belasting is".
Kantoorpand
In Haarlemmermeer heeft Linda de Groot haar kantoorpand ter beschikking gesteld. Binnen enkele weken is de locatie klaargestoomd om zo'n 200 vluchtelingen op te vangen. Er komt een hoop bij kijken. "Er wordt een keuken gebouwd, er wordt kleding ingezameld, we moeten voedingsmiddelen hebben. Peper en zout, borden en bestek. Wij gaan dit van A tot Z organiseren", vertelt De Groot.
Ze verwacht dat de vluchtelingen minstens twee jaar in haar kantoorpand zullen blijven wonen. "Dat hebben wij vernomen van de gemeente, maar het kan ook zomaar vijf jaar worden."
De Groot hoeft dit overigens niet alleen te doen en kan op financiële steun rekenen vanuit de gemeente. "Wij als overheid betalen wat mij moeten betalen en gaan daar ook aan bijdragen straks, voor het beheer", zegt Schuurmans.
Mensenkracht
Schuurmans doet nog een oproep. "Waar wij vooral behoefte aan hebben is menskracht. Als overheid zijn wij beperkt en wij hebben heel veel mensen nodig om dat te begeleiden. Wat ik ook echt wil vragen een de provincies en ministeries. Onze gemeentes laten alles uit hun handen vallen om dit te kunnen. Provincies, ministeries, doe dat ook. Kom ons helpen. Zij hebben genoeg geld, wij hebben te weinig mensen."
Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls hield zondag bij WNL Op Zondag een zelfde soort pleidooi. "De mankracht is een grotere uitdaging dan het geld", zei de burgermeester van Nijmegen.
LEES OOK: Bruls over vluchtelingenopvang: Vorderen van gebouwen moet in geval van nood mogelijk zijn