De EU wil dat China zich uitspreekt tegen de oorlog in Oekraïne: ‘Verwacht geen enthousiaste reactie’
De Europese Unie wil garanties van China dat het de Russen niet te hulp schiet nu de westerse sancties de Russische president Vladimir Poetin steeds harder raken. President van China, Xi Jinping, blijft echter nog altijd neutraal in de Oekraïne-oorlog. De Chinezen houden Rusland uit de wind, maar willen tegelijkertijd ook niet met het Westen botsen. Daarover gaan de EU en China vandaag, middels een videoverbinding, met elkaar om tafel.
Of dit gesprek kans van slagen heeft lijkt een lastige kwestie te worden. Al helemaal omdat enkele dagen geleden de buitenlandministers van China en Rusland elkaar hebben beloofd de banden naar een hoger niveau te tillen. "Het was dikke mik tussen die twee", vertelt diplomatiedeskundige Robert van de Roer bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "De vraag is of China een opening gaat bieden."
Druk op China
De EU zal er in ieder geval alles aan doen en gaat ook druk zetten op de Chinese regering. "Maar of Xi en de premier op een videotop door de knieën gaan is zeer de vraag."
Volgens Van de Roer gaat de EU druk zetten middels de handelsrelatie met China. "Er ligt een handelsdeal in de ijskast", legt Van de Roer uit. Deze deal had eind december 2020 ingevoerd moeten worden, maar wegens enkele conflicten is dat uitgesteld. Onder andere door het conflict tussen Litouwen en China, omdat Litouwen te veel zou flirten met Taiwan. "Dat heeft geleid tot een EU-brede klacht bij de Wereldhandelsorganisatie", vertelt Van de Roer. "De betrekking zijn ijzig."
Er bestaat al wel een handelsrelatie tussen de EU en China, van 671 miljard, zegt Van de Roer. En omdat China erg afhankelijk is van import, heeft China economisch gezien meer te verliezen dan de EU. "Dat zeggen de economische experts."
Sancties
Op die manier hoopt de EU China dus te overtuigen. Daarbovenop is er de waarschuwing voor China, "dat als het niet meewerkt, het ook direct of indirect de dupe kan worden van de sancties".
Tot op heden is China in ieder geval niet concreet geweest in zijn uitspraken. Van de Roer verwacht derhalve niet dat de Chinezen enthousiast gaan reageren op de voorstellen van de Europese Unie. "Ze zeggen steeds dat ze begrip hebben voor de Russische veiligheidszorgen rond Oekraïne. Tegelijkertijd roepen ze ook dat ze vrede willen. Het zijn allemaal grijstinten die China produceert."
LEES OOK: Schieten de vredesonderhandelingen wel op? ‘We moeten leren leven met een oorlogsdreiging’