Van in de zon op het terras weer terug naar de winterjas, maar: ‘Sneeuw in april is niet bijzonder’
De klok is afgelopen weekend naar de zomertijd verzet, maar de zon is nergens te bekennen: op verschillende plaatsen in het land is er sneeuw gevallen. Dat valt velen rauw op hun dak na de mooie, warme dagen die we de afgelopen tijd hebben meegemaakt. Maar, zegt Jaco van Wezel van Weeronline: "Sneeuw eind maart en begin april is helemaal niet bijzonder."
En dat terwijl we april toch veelal met de lente associëren. Dat heeft volgens Van Wezel alles te maken met warmte die we afgelopen jaren vaak in april hebben gehad. "Misschien herinner je nog wel april 2007. Halverwege de maand was het al bijna 30 graden en ook aan het eind van de maand kregen we met zomers weer te maken", zegt hij tegen ANP. "Ook in 2018, 2019 en 2020 had april regelmatig de zomer in de bol. Juist zulke hitte is in april bijzonder. Normaal wordt het begin april 11-14 graden. Eind april ligt de middagtemperatuur gemiddeld op 14-18 graden."
'April en sneeuw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden'
April en sneeuw zijn zelfs onlosmakelijk met elkaar verbonden, zegt hij. "Niet voor niets luidt het spreekwoord: ‘April doet wat ‘ie wil.' In april komen soms meerdere seizoenen in één week voorbij. Zomerse warmte, storm alsof het herfst is, een winters landschap door sneeuw en lekkere lentetemperaturen."
Dat het flink kan sneeuwen in april heeft alles te maken met de windrichting. "In de gebieden rond de Noordpool is het zo vroeg in de lente nog steeds ijskoud", legt Van Wezel uit. "Bij een noordenwind kan die kou naar Nederland worden geblazen en dat levert flinke sneeuwbuien op."
LEES OOK: Lenteweer maakt plaats voor de winter: ‘Er kan tot 15 centimeter sneeuw vallen’