Segers (ChristenUnie) over uitvoering van sanctiebeleid tegen Rusland: ‘Het is beschamend’
De uitvoering van sanctiebeleid van Nederland tegenover Rusland is "niet op orde", zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. "Het is een crisis en het lukt ons niet om heel snel te handelen", zegt hij bij Op1. "Dat is beschamend."
De Kamer, maar ook coalitiepartijen, lieten vandaag merken kritisch te zijn over het handelen van het kabinet als het gaat om de sancties. In een brief aan de Kamer, die minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra 's avonds toestuurde, gaf hij toe dat in de afgelopen tijd "is gebleken dat uitvoering en toezicht op een aantal deelterreinen van het sanctiepakket beter kunnen". Dit ligt volgens hem aan de snelheid waarmee de sancties tegen Rusland zijn ingevoerd en aan de "ongekende reikwijdte" van het pakket.
Tekst gaat verder onder de tweet.
ChristenUnie-leider @gertjansegers over het uitvoeren van het sanctiebeleid. “In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat de ambassadeur heel diplomatiek is, maar we moeten een scherper oordeel vellen en het is gewoon niet op orde. Het is beschamend.” #Op1 pic.twitter.com/BCQymxjUFF
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) March 31, 2022
'Beschamend'
Kamerlid Pieter Omtzigt zei eerder in het debat vandaag dat Nederland de Russische oligarchen al 36 dagen de tijd heeft gegeven om hun vermogen en spullen uit Nederland weg te sluizen. "De vogel is gevlogen", stelde hij. "Ik weet niet of de regering beseft hoe ze voor paal staat."
Segers is dat met hem eens. "Het is te laat. De boten zijn weggevaren, de huizen van eigenaar gewisseld en de bv's aan de Zuidas zijn ontmanteld."
Volgens Segers leert dit ons "dat we veel meer de handen ineen moeten slaan". "Allereerst in Europa, maar nu ook zeker met de VS en andere westerse landen", zegt Segers. "Alleen samen kunnen we die economische macht, en die hebben we wel degelijk, inzetten voor de goede zaak en Rusland onder druk zetten."
In Nederland staat zeker 80 miljard euro aan Russisch vermogen geparkeerd, waarvan 45 miljard euro daarvan kan worden getraceerd naar organisaties en personen die op de Europese zwarte lijst staan. Dat bleek eerder uit onderzoek van het Het Financieele Dagblad. Er is inmiddels beslag gelegd op bijna 516 miljoen euro, zo werd eerder vandaag bekend. "Dat is veel te weinig, en je ziet dat het ons aan kennis en kunde ontbeert", zegt Segers. "En waar het dan op aankomt is internationale samenwerking."