KLM heeft in Marjan Rintel nieuwe topvrouw, maar ‘personeel wilde straatvechter’
NS-directeur Marjan Rintel wordt met ingang van 1 juli 2022 de nieuwe baas van KLM, meldt moederbedrijf Air France-KLM donderdagochtend. Volgens luchtvaartverslaggever van De Telegraaf Yteke de Jong staat Rintel voor een zware opgave. "Het bedrijf is nog altijd technisch failliet en is verwikkeld in een machtsstrijd met de moeder in Parijs."
Rinkel volgt Pieter Elbers op. Hij zou niet goed door een deur kunnen met topman Ben Smith en gaat daarom niet op voor een derde termijn. De ondernemingsraad van KLM is om advies gevraagd over de benoeming van Rintel. Daarbij hebben aandeelhouders nog wel het laatste woord.
Rintel was voor haar aanstelling bij de NS in 2014, waar zij in het najaar van 2020 tot president-directeur werd benoemd, ook al actief in verschillende functies bij KLM en Air France-KLM. Haar naam zong al een tijdje rond als potentiële opvolger van Elbers.
"KLM heeft gekozen voor iemand die vanuit het verleden bekend is met het bedrijf, maar de afgelopen jaren toch een buitenstaander is geworden", zegt De Jong in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Gezien de positie waar KLM zich in bevindt, is het een spannende aanstelling."
'Personeel wilde straatvechter'
Volgens De Jong was niet iedereen binnen de luchtvaartmaatschappij overtuigd van de kwaliteiten van Rintel. "De ondernemingsraad vindt dat ze zich nog niet heeft bewezen in de hoogste positie bij de NS. Ze zit daar nog maar net aan de top. Zij hadden ook een aarzeling omdat Rintel een tamelijk operationeel profiel heeft."
Het personeel had "in de dynamiek met Air France een straatvechter" gewild, zegt De Jong. De Raad van Commissarissen wilde na de interne gevechten van de afgelopen jaren met het moederbedrijf juist "een verbinder" aan het roer. "Dat zien zij in Rintel."
Maar "het is wel een moeilijke start in een onderneming als je niet de steun van het personeel geniet en een bedrijf aan de rand van de afgrond staat", stelt de journaliste.
Vrouw
Dat de keuze op Rintel is gevallen, heeft volgens De Jong ook te maken met haar geslacht. "De RvC wilde heel graag een vrouw, want de top bestaat nu uit mannen. Ik begrijp van Haagse bronnen dat ook het Ministerie van Financiën een vrouw wilde." De Nederlandse staat is een belangrijke aandeelhouder van KLM en heeft op die manier zeggenschap.
Volgens De Jong zorgt het opnieuw voor "opgetrokken wenkbrauwen" bij het personeel. "KLM is geen speeltuin. De inhoud is belangrijk: kun je het spel spelen op mondiaal niveau? Er is onbehagen over op de werkvloer dat KLM het vakje 'vrouw' zou willen aankruisen. Het is een bedrijf dat in een keiharde mondiale concurrentiestrijd zit."
Ook topman Pieter Bootsma was in de strijd voor de functie.
Eer
Rintel zegt in een eerste reactie het een eer te vinden het stokje van Elbers over te nemen. Ze noemt de staat van dienst van de scheidend topman indrukwekkend.
Topman Ben Smith zegt bijzonder verheugd te zijn met Rintel als nieuwe bestuurder. De Canadees staat voor een nieuwe periode van vijf jaar als baas van de luchtvaartcombinatie. Zijn mandaat wordt vervroegd verlengd.
Smith zou hervormingen willen doorvoeren om de samenwerking tussen Air France en KLM te verbeteren. Elbers, die vertrekt, wordt gezien als een sta-in-de-weg bij de plannen van het moederbedrijf om de structuur te wijzigen. Hij lag meermaals dwars bij plannen die de autonomie van KLM zouden inperken.
LEES OOK: KLM: komende zomer in Europa bijna op niveau van voor de crisis