Hiddema en Frentrop keren FvD toch de rug toe: ‘Vroeg je af waarom Hiddema er nog deel van uitmaakte’
Fractievoorzitter Paul Frentrop en kopstuk Theo Hiddema stappen uit de fractie van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer, zo maakte de partij woensdagavond bekend. De senatoren splitsen zich af en houden dus hun zetel in de senaat.
Frentrop en ex-Kamerlid Hiddema geven als reden dat ze het niet eens zijn met het besluit van de Tweede Kamerfractie om niet aanwezig te zijn bij de speech van de Oekraïense president Volodomir Zelenski donderdag in de Tweede Kamer.
De Eerste Kamerleden zeggen hun partijlidmaatschap op. Frentrop en Hiddema zijn oudgedienden in de partij. Hiddema gold jarenlang vertrouweling van partijleider Thierry Baudet.
In een gezamenlijke verklaring zeggen ze te "vinden dat de Tweede Kamerfractie wél aanwezig behoort te zijn bij de toespraak van de Oekraïense president". Het besluit om zich af te splitsen kwam bij Baudet en de andere Tweede Kamerleden aan als "verrassing en teleurstelling".
'Hiddema voerde oppositie tegen Baudet'
Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther beschouwt de afwezigheid van Forum vandaag in de Kamer "als de druppel die de emmer deed overlopen".
Volgens De Winther was de afgelopen tijd zichtbaar dat vooral Hiddema zich steeds minder thuis voelde binnen de partij. "Hij was minder comfortabel bij de koers die Baudet vaart. Vooral op Twitter maar ook in interviews was Hiddema oppositie aan het voeren tegen de eigen partijleider, omdat die partijleider helemaal niet meer bezig is met waar Forum voor Democratie ooit de rit mee begon", zegt De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"De partij is veel meer in complottheorieën vervallen en is geëindigd in een politiek vehikel dat een toevluchtsoort probeert te zijn voor mensen die geloven in complottheorieën. Daar voelde Hiddema zich steeds minder in thuis", concludeert de verslaggever. "Je vroeg je ook wel af waarom Hiddema nog deel uitmaakte van de partij, gezien hij de hele tijd liet merken dat hij het niet eens was met de koers die wordt gevaren."
Zo zei Hiddema onlangs in het radioprogramma Sven op 1 dat Baudet "in een ander universum leeft. Ik denk wel eens dat er sprake is van een empathisch defect bij Baudet en zijn medestanders", zei Hiddema destijds. Hij doelde daarmee op de vriendelijke woorden van Baudet voor de Russische president Vladimir Poetin, die een gewelddadige oorlog voert in Oekraïne.
Aderlating
Het vertrek van Hiddema is "een aderlating" voor de partij, zegt De Winther. De senator "was één van de symbolen van Forum voor Democratie. Baudet en hij zijn samen het karwei begonnen en hij was heel populair bij kiezers. Mensen dachten: Hiddema houdt wel een oogje in het zeil".
Maar "je ziet dat Forum voor Democratie bij een bepaalde groep Nederlanders electoraal gezien weer interessant is geworden door andere Kamerleden, zoals Gideon van Meijeren en Pepijn van Houwelingen", zegt de journalist. Mogelijk zou het vertrek van Hiddema daarom nauwelijks zichtbaar zijn in de peilingen. Ook denkt hij dat Hiddema steeds minder invloed had op de koers van de partij.
De Winther durft niet met zekerheid te zeggen dat Hiddema bij zijn besluit om te vertrekken blijft. De raadsman liet in het verleden al vaker weten de partij te verlaten, zonder daad bij woord te voegen. "Hij is uit de Tweede Kamer gegaan en zei toen dat het werk hem geen levensvreugde meer opleverde. Vervolgens heeft hij wel plaatsgenomen in de Senaat. Je zou zeggen dat als je consequent bent, je nu koers houdt."
Poetins machinerie
Ook rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt het opmerkelijk dat de senatoren nu 'pas' afscheid nemen van de partij. "Frentrop is een respectabele man. Hij was het oneens met zijn partijleider over de coronamaatregelen. Dat heeft hij ook openbaar gezegd, maar hij is toen niet vertrokken."
Dat Frentrop en Hiddema nu dan toch afscheid nemen van Forum, is volgens Ellian omdat ze "geen onderdeel willen zijn van de machinerie van Poetins regime". Baudet noemde de Russische president Poetin eerder "een prachtige kerel" en het optreden van Rusland in Oekraïne "extreem mild".