Wordt vlees duurder? ‘Hoop houden dat belasting op groente en fruit omlaag gaat’
Wordt er binnenkort een vleestaks ingevoerd? Landbouwminister Henk Staghouwer laat dit onderzoeken. De vraag is of dit de prikkel zal geven waardoor mensen "duurzame en gezondere keuzes maken zonder mensen in hun vrijheid te beperken", zo laat de bewindsman weten in een brief aan het kabinet. Coalitiepartijen VVD en CDA voelen weinig voor de maatregel en vinden de plannen veel te sturend.
De timing van het onderzoek is enigszins opvallend te noemen: voedselprijzen zijn in de afgelopen tijd überhaupt gestegen vanwege de inflatie, wat het onderwerp misschien gevoeliger maakt.
VVD-Kamerlid Thom van Campen trapt op de rem. "Het eenzijdige pad richting een vleestaks dat nu wordt ingeslagen, kunnen wij niet steunen." Hij wil dat de minister onderzoek doet naar andere opties, "want boodschappen moeten betaalbaar blijven voor iedereen."
CDA-Kamerlid Derk Boswijk noemt een vleestaks "niet het juiste middel". "Boodschappen moeten nu, en in de toekomst, wel betaalbaar blijven", vindt hij. Het kabinet kan wat Boswijk betreft beter inzetten op meer "bewustwording". En hij wijst erop dat in het coalitieakkoord is afgesproken dat op termijn de btw op groente en fruit naar 0 procent gaat.
Tekst gaat verder onder de tweet
Goede zaak dat er onderzoek wordt gedaan naar de voedselindustrie. Maar boodschappen moeten nu, en in de toekomst, wel betaalbaar blijven.
— Derk Boswijk (@DerkBoswijk) March 30, 2022
Een #vleestaks lijkt mij daarom niet het juiste middel. Zet liever in op meer stimuleren en bewustwording in plaats van belasten. 1/2
Groente en fruit
Het verlagen van die belasting blijkt lastig: het is moeilijk om onderscheid te maken tussen verschillende belastingtarieven. De vraag is of het dan wel zo makkelijk en verstandig is om de belasting wél te verhogen voor vlees.
"Ik denk dat we hoop moeten blijven houden dat de belasting op groente en fruit naar beneden gaat", reageert Jacqueline Zuidweg, directeur schuldhulpverlening voor Ondernemend Nederland. "Op zich" snapt ze de keuze om belasting op vlees te gaan verhogen wel, geeft ze aan in Goedemorgen Nederland. "De veestapel moet naar beneden, want dat is ook weer slecht voor het milieu, en door zoiets te doen heb je toch dat minder mensen vlees gaan kopen."
'Misschien is dat helemaal geen gekke ontwikkeling'
De burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve, ook te gast in Goedemorgen Nederland, benadrukt dat belasting een politiek instrument is waarmee je gedrag kunt sturen. "En op zichzelf zie je breed in de samenleving, ook bij de nieuwe generaties, aandacht ontstaan voor bewust consumeren", zegt hij. "Niet meer elke dag vlees eten, of überhaupt geen vlees eten. Daarmee wordt het wel meer een luxeartikel. En misschien is dat helemaal geen gekke ontwikkeling. Ons werk vanuit de overheid is levens beïnvloeden."
Publicist Aylin Bilic beklemtoont dat de coronapandemie wel duidelijk heeft gemaakt hoe belangrijk gezond leven is. "Partijen als de VVD vinden het betuttelend om in de particuliere levens van mensen sturend te zijn, maar preventie begint ook bij een gezonder leven, meer bewegen en beter eten", zegt ze. "Dus dat betekent ook wat mij betreft het goedkoper maken van groente en fruit."
LEES OOK: Nederlandse kweekvleesburger klaar om goedgekeurd te worden: ‘Lijkt een sprookje’