Russische spionnen mengen zich onder Oekraïense vluchtelingen: ‘Het is niet de of, maar hoeveel het er zijn’
Rusland maakt gebruikt van duizend huurlingen van Wagner Group. Dat meldt de Britse inlichtingendienst. Het Russische paramilitaire bedrijf zou nauwe banden hebben met het Kremlin, die de samenwerking overigens ontkent. Daarnaast bevinden zich mogelijk ook steeds meer Russische spionnen onder de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne, die richting het West-Europa trekt.
De Wagner Group zou mogelijk geleid worden door een goede vriend van de Russische president Vladimir Poetin, Yevgeny Prigozhin. De huurlingen zijn actief in Syrië, Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek en speelde in 2014 ook een rol in de annexatie van de Krim. De Verenigde Staten hebben samen met het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie sancties opgelegd aan de Wagner Group.
Wagner Group
De Wagner Group staat eigenlijk voor de privatisering van oorlogsvoering, dat vertelt hoogleraar krijgswetenschappen bij de defensieacademie Frans Osinga bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Een land kan dan zo'n privaat bedrijf, bestaande uit militairen met gevechtservaring, inhuren om vervolgens in te zetten tijdens een oorlog of conflict. Op die manier "kun je ontkennen dat je betrokken bent", gaat Osinga verder. "Het voordeel van Rusland is dat dit voormalige Russische soldaten zijn. Zij zijn beter getraind en gedisciplineerder dan de gemiddelde dienstplichtigen."
Deze militairen zijn ook gevrijwaard van de nodige regels of mandaat. Zij hebben geen last van "rules of engagement of humanitair oorlogsrecht", legt Osinga uit. En dat is volgens de oud-commandant heel gevaarlijk. "Het is de vrees van Oekraïne en mensenrechtenorganisaties dat er zo een ongecontroleerde manier van geweldtoepassing plaatsvindt."
Het inzetten van zo'n privaat bedrijf "mag eigenlijk niet", vertelt Osinga. Het is een schending van het oorlogsrecht. "Het zijn geen legitieme combattanten en mogen niet deelnemen aan het gevecht."
Russische spionnen
Russische spionnen vermommen zich als Oekraïense vluchteling en proberen op die manier de westerse grenzen binnen te dringen. Volgens deskundigen vormen zij een reëel gevaar, ook voor Nederland, dat 50.000 vluchtelingen opvangt. "Het is een gegeven dat inlichtingendiensten, zeker ook de Russische, op deze manier misbruik maken van vluchtelingenstromen", zegt cybersecurity-expert Inge Bryan, die erbij vermeldt dat dit een beproefde methode is voor de Russen. "Het is ook niet de vraag of ze erbij zitten, maar hoeveel."
In Nederland worden ook veel vluchtelingen bij iemand in huis gestald. Het zou dus zomaar kunnen dat er pardoes een Russische spion in je huis rondloopt. Daar schuilt ook meteen het gevaar. Denk aan iemand die bijvoorbeeld meeluistert met vertrouwelijke gesprekken of toegangspassen tot gebouwen meeneemt.
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onderzoekt momenteel deze dreiging en komt binnenkort met een advies, specifiek toegespitst op de vluchtelingen uit Oekraïne.