Meer aanrijdingen met wild door zomertijd: ‘Pas je snelheid aan’
Het aantal aanrijdingen met wild neemt de afgelopen dagen toe nu de klok een uur vooruit is gezet vanwege de zomertijd. Herten, reeën en wilde zwijnen steken nu precies tijdens de ochtend- en avondspits over, waarschuwt Stichting Wildaanrijdingen Nederland. De dieren hebben volgens de stichting zo'n twee weken nodig om hun ritme aan te passen aan "mensentijd".
De gemeente Ede plaatst maandag matrixborden langs de drukbereden provinciale weg N224 tussen Ede en Arnhem en de zijwegen, om automobilisten te waarschuwen voor wildaanrijdingen.
Dat gebeurt op verzoek van de lokale fractie van GroenLinks. De partij roept verkeer op de snelheid op de doorgaande weg aan te passen of tijdelijk een andere route te kiezen. De N224 loopt dwars door de Veluwse natuur met veel grofwild aan beide zijden van de weg, waar 80 kilometer per uur gereden mag worden. Ook de ANWB maant verkeer om extra voorzichtig te zijn in gebieden met wild.
'Rijd 60 waar je 80 mag'
Rond de weg staat hekwerk, maar reeën en "grofwild" springen daar overheen en steken de weg over, zegt boswachter John Didderen. "Voor klein wild, zoals vossen, marters, hazen en konijnen hebben we faunapassages." Dat zijn tunnels die onder de weg doorlopen.
Hij verwacht dat het wild vooral de komende vier dagen nodig heeft om te wennen. "De dieren passen zich niet aan aan onze klok." Hij adviseert om de snelheid aan te passen in de schemering en goed in de gaten te houden wat er langs de weg gebeurt. "Als je tachtig mag, rijd dan zestig. Dat scheelt enorm in wat je waarneemt en in het aantal ongelukken", aldus de boswachter.
8000 dodelijke ongelukken
In Nederland worden jaarlijks zo'n 8000 herten, reeën en zwijnen doodgereden. Een op de zeven dieren sneuvelt in Gelderland, waarbij de N224 een belangrijke rol speelt, blijkt uit cijfers van verzekeraars en de Stichting Wildaanrijdingen Nederland.
Wie grofwild aanrijdt, moet de politie bellen. Die waarschuwt een jager die het dier zo nodig uit zijn lijden verlost. Wildbeheerders zorgen dat het kadaver wordt opgeruimd. Het dier meenemen voor consumptie of doorrijden na een aanrijding is strafbaar.